Реклама / Ads
24| 4246 |12.02.2023 НОВИНИ

Михайло Подоляк: Българският президент предлага да застанем на колене пред Русия

.
Източник: личен архив
С твърденията си, че не бива да се изпраща оръжие за Украйна, българският президент всъщност предлага на Украйна да застане на колене пред Русия и да приеме, че повече няма да я има.
 

Това коментира първият съветник на Володимир Зеленски Михайло Подоляк в навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйна пред bTV.

 

Попитан какво е отношението на Украйна към България във връзка с изказването в Брюксел на българския президент, че няма нужда да се помага с оръжие на Украйна, Подоляк посочи, че страната му се отнася топло към България и към обществото, което разбира какъв тип война Русия води срещу тях.

 

"Според мен в Европа няма държава, може би, Унгария е изключение, но няма такава, която да не е разбрала природата на тази война, причината за тази война. Както и президентът на България трябваше да излезе и да каже.

 

Вижте, той предлага на Украйна да застане на колене и да приеме решението, че Украйна повече няма да я има. На мен ми се иска този човек да говореше по този начин и така да поставяше акцентите, за да може на всички да бъде ясно какво предлага той. 

 

Той не предлага мир, не предлага войната да се прекрати, той не предлага основното - Русия да напусне нашата територия. Той ни предлага да застанем на колене и да продължаваме да позволяваме нашите деца да бъдат убивани", коментира Подоляк.

 

По думите му това няма как да стане, тъй като официалната позиция на Зеленски е ясна, а тя е: "Ние няма да капитулираме. Ние няма да загубим. Няма да застанем на колене. Няма да си дадем територията. Ние няма да си затворим очите пред масовите убийства. Ние няма да направим нищо от това. Ще воюваме, за да освободим територията си". 

 

Относно българската помощ за Украйна и информациите в немския вестник Die Welt за нея, в който се разказва как тогавашният бълграски премиер Кирил Петков е помогнал с оръжие, Подоляк се изказва дипломатично и иносказателно. "Вие сте страхотна страна, която наистина много ни помогна. 

 

Вашият премиер сам ще реши кога е готов да говори за това публично. Не можем да говорим за това заради партньорските ни отношения с другите страни. Даваме право историческата мисия да бъде изпълнена от тях, а именно да разкажат кога, как и защо са подкрепяли Украйна, на какъв етап.

 

Това, което касае България мога да кажа следното: В най-тежкия момент от войната, България наистина много помогна на Украйна и ние завинаги ще запишем това в нашите сърца", коментира той.

 

По думите му Петков е демонстрирал, че тотално разбира своята отговорност, която трябва да носи в рамките на оказаната помощ за Украйна и да заеме правилната позиция. Конкретните въпроси какво точно включва българската помощ съветникът на Зеленски заявява, че "българското правителство само ще разкаже какво именно е дарило от хуманитарна, финансова и военна гледна точка".

 

Подоляк коментира и руската пропаганда у нас, която оправдава войната срещу Украйна. Според него всеки човек може да вярва в това, в което иска да вярва, но следва да се поставят правилните акценти. "Украйна е суверена държава.

 

Тук живеят нашите семейства, нашите деца. Това е нашият дом. Нито е в Съединените щати, нито другаде в Европа, нито в България, в това число не и в Русия. Нашият дом е този, който всеки ден е атакуван от крилати ракети. Това са нашите домове, които всеки ден биват разрушавани.

 

Нас убиват всеки ден. Застанете пред огледалото, погледнете себе си и отговорете за себе си на въпроса: Как вие ще реагирате, ако някой нахлуе в дома ви и започне да ви убива. А защо Русия прави това? Защото Русия по друг начин не може да живее.

 

Тя не инвестира своите пари в собственото си развитие, в собствения си комфорт, в собствените си хора. Русия винаги е инвестирала своите пари в това да отиде някъде другаде и да унищожи някого. Русия така е живяла винаги", заяви той. 

 

"От началото на войната ние доказахме, че няма да се предадем и ще воюваме до края. Ние показахме, че сме готови да умираме за своя дом. Искам пак да подчертая, че ние умираме само за своята територия и затова би било хубаво, когато ти погледнеш в огледало, обръщам се към всеки един гражданин на България, сам да си отговориш. Ще се държиш ли така, както украинците, ако си на тяхно място?

 

Като украинците, които защитават своята територия от варварски враг, който е използва всички средства, по абсолютно циничен начин използва всички средства за убийства на цивилното население. И още веднъж искам да подчертая.

 

Ние се отнасяме много топло към България. Ние считаме, че е прекрасна страна. И в най-трудния момент ни даде рамо. Историята ще сложи всеки на мястото му. Русия ще бъде записана там с черната боя. Не заставайте до нея - никога", завършва той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3247 |09.02.2023 Прокуроският син Васил Михайлов остава в ареста . 0| 2954 |07.02.2023 Все още е в неизвестност българският гражданин в Турция . 4| 2993 |31.01.2023 Българският посланик се е върнал в РСМ . 3| 3622 |30.01.2023 Две нови обвинения за Васил Михайлов, син на пернишкия прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads