Реклама / Ads
12| 4512 |02.06.2015 НОВИНИ

Д-р Н. Михайлов: Борисов няма право да натоварва Бъчварова с Гърмен, без да се намесва

.
Николай Михайлов
Хората в Гърмен имат история на съвместно съществуване без проблеми. Тук по-скоро играта е на терена на държавната власт, която не може да разреши един системен проблем, какъвто е проблемът за интеграцията на ромското малцинство.
 

Там имаме един битов инцидент, една пиянска свада, която е избухнала, за да се възпламени вторично като ненавист между една крайно маргинализирана общност и българското население, което, между впрочем, не споменава история на някакви набези от страна на това население. Това каза  д-р Николай Михайлов по БНР, според когото ситуацията в Гърмен отразява едно общонационално напрежение.

 

Тук въпросът е дали имаме отговорна държавна власт, която може да мисли стратегически или имаме управления, съставени конюнктурно, които мислят по електоралната логика до следващите избори.

 

Въпросът за интеграцията на ромите е „проблем от първостепенна важност“, но може да се разреши, само ако има дългосрочна политика, основана върху национално съгласие по ключови приоритети и осъзнавания, смята ученият.

 

И двата етноса в този сблъсък – и българския, и циганския – живеят под знака на голяма неудоволетвореност, в ситуация на, малко или повече, провалена демокрация.  Това са райони, които са изоставени от централната власт, а също така и от местната, която няма сили да  проведе необходимите мерки за решаване на такива кризисни въпроси. Тя прехвърля всичко на плещите на държавната власт, която пък снема бремето, защото няма предизборен интерес да се заеме с такъв проблем, който може да я уязви предизборно.

 

Според Михайлов е опасно политически спекуланти и корпоративни интереси да се възползват от ситуацията, както и лица,  свързани с футболни агитики, да потърсят изкупителна жертва:

 

Една партия, която се чувства изключена от властта, говоря в случая за ДПС, би могла да търси точките на своя реванш в такъв тип  кризи, каза Михайлов, но изтъкна, че няма данни въз основа на които да назове отговорността на ДПС. Според него, Борисов няма право да натоварва Румана Бъчварова с тази проблематика, без да се намесва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7416 |02.06.2015 Убиха деветокласник при спор за момиче в Борисовата градина . 12| 4757 |02.06.2015 Борисов: Ще успеем да наваксаме пропуснатото . 0| 4341 |02.06.2015 КАТ няма да регистрира коли през седмицата . 12| 5220 |02.06.2015 Гневно писмо до Борисов на военните разузнавачи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads