Реклама / Ads
6| 5126 |01.10.2015 НОВИНИ

Д-р Михайлов: Ислямистите не си поплюват

.
д-р Николай Михайлов
Безусловно не може да бъде прието нито отхвърлено това което каза Св. Синод. Основно в неговото послание е държавата. Но държавата я няма. Въпросът не може да се реши дори с гениалността на Бойко Борисов, каза по БНТ психиатърът д-р Николай Михайлов.
 

Позицията на църквата не е по-различна от тази на Европа, защото това, че Европа прилага мерки, означава, че не иска да приема имигрантите. Очевидно е че ако Европа се остави свободно да влизат мигранти, това ще е пагубно. Според комисариата на бежанците на ООН 60-70 % от тези мигранти са между 17 и 30-годишна възраст. Това е цивилизационна криза, поголовно преместване на едно на друго място. Повтарянето като речетатив на милосърдието е послание, но в подобни ситуации трябва да се търси някакъв елемент на сигурност, каза д-р Михайлов.

 

Има йерархия на страховете в тази история. На ниско равнище има битов страх, страх да отнемат от тебе при собствената ти оскъдица. Този страх в някакъв смисъл доминира. Има страх от липса на самоличност на национален интегритет и по-общо на европейска идентичност. Той е повече от основателен. Този страх се преодолява с господство на разума върху страстите, но разумът има нужда от аргументи, то не е въпрос на призив всички да бъдете милостиви. Да искаш от слабия - от този, който има ограничен ресурс, да се справи със ситуацията, да бъде милостив и точка, е либерално лицемерие, издевателство върху чувствата на хората, върху техните страхове. Много лесно е на риторично ниво да бъдеш милосърден. Този проблем е свързан с проблем за грижи на бежанци, а на проблем, свързан с преместване на хора, които са устремени към цивилизация с друг стандарт. Това предполага глобално решение на политическо ниво. Този документ на Св. Синод е адресиран най-общо до държавата и по-конкретно до Бойко Борисов, който макар и гениален не би могъл да се справи с тази работа. Защото решението е глобално, каза още Михайлов.

 

Църквата в лицето на тяхното управително тяло е национализъм, тя е патриотична. Според нея ако има православие, има и България и обратното. Това трябва да бъде уважавано. Обаче не съумяват нашите синодални старци да открият тона, духовната норма. Не могат да съобщят евангелската истина по кризисни въпроси. Ние сме немощни. Включително и синодалните старци, колкото и тези, които ги съдят.  Най-големият враг на християнството не е атеизмът а сантиментализмът, каза Михайлов.

 

Това е война и тези либерални мантри виждат единствено опасност в Европа не опасност от имигрантската вълна, а от това мадам Льо Пен да дойде на власт във Франция, защото тя ще посегне на хомосексуалните права, каквото тя няма да направи. Но искам едно да кажа тези хора са безобидни - и Орбан, и Льо Пен. Ислямистите не си поплюват, обобщи Михайлов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9461 |26.07.2015 Д-р Михайлов: Борисов няма алтернатива; той и всички останали . 12| 4509 |02.06.2015 Д-р Н. Михайлов: Борисов няма право да натоварва Бъчварова с Гърмен, без да се намесва . 32| 8438 |05.05.2015 Д-р Михайлов: Сокскобургготски ни съди в Страсбург, а ще е молитвено честван . 39| 7979 |13.04.2015 Н. Михайлов: Християнството е основано върху исторически факт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads