Реклама / Ads
65| 19379 |27.06.2020 НОВИНИ

Д-р Михайлов: Толерантността ни към записите и снимките е свръхскандал , Гешев си прави оглушки

.
Д-р Николай Михайлов
Това, че ние имаме толерантност към това, което виждаме и чуваме, включително със СРС-та, е не скандал, то е свръхскандал – то е някаква нелепост, която би трябва, ако страната ни е цивилизована, да завърши със зрелищно изхвърляне, коментира психиатърът д-р Николай Михайлов
 

Само че няма да стане това – защото от една страна населението е слабо чувствително на тези прояви, от друга страна е тежко уморено. И от трета страна – през вековете на своето съществувание нацията ни е формирала един възглед на властта като непоправима, за нещо, което трябва да бъде търпяно, защото не може да бъде променяно“, обясни още д-р Михайлов пред Дарик.

 

Д-р Михайлов коментира причините за спадането на тревожността сред българите, въпреки нарасналия брой на заразените от коронавирус в страната, както и начина, по който властта използва ситуацията около вируса, за да решава кризите на политическия терен.


„Не говоря като човек, който желае на всяка цена да дискредитира действащата власт. Никой не може да направи повече за нейното дискредитиране от това, което тя прави за себе си“, заявии психиатърът.


По думите на д-р Михайлов при положение, че всеки ден нахлуват на порции тези снимки, записи и СМС-и, главният прокурор, който е обявил край на олигархията и е обещал да раздава без селекция правосъдие като Божи пратеник, си прави оглушки за Борисов. „И атакува президентски чиновник и братята Бобокови с една аргументация, която стои смешно по телевизията. Това не е косвен аргумент, това е далечно подозрение от типа на основателните предположения на г-н Цветан Цветанов, за които България плаща не знам по колко случая в Страсбург“, допълни д-р Николай Михайлов.


„Това какво правосъдие е? Това е тояга, връчена на официална институция, за да подпомага кризисния ПР на министър-председателя. Че работят заедно е ясно от много далече – от птичи поглед е ясно“, каза още психиатърът. Според него това корумпира страшно и по парадокс това има отношение и към дисциплината във връзка с коронавирусната инфекция.


„Освен това тази баталия между власт и опозиция с дежурни говорители, които никога не са били на толкова ниско ниво и толкова отблъскващо посредствени хора, т.нар. остриета – тези техни сражения в името на политическата истина и публичната правда, ами това може да те отчая напълно! Това е вредно за здравето зрелище“, смята д-р Михайлов, според когото това допълнително мотивира хората да не спазват правилата.


Психиатърът призна, че е имал някаква плаха надежда, че „главният прокурор като директен и не много рафиниран човек, може да изненада с резки действия и с характер, който няма да бъде така лесно укротяван и дисциплиниран“. Това, което виждам – от първата атака срещу президента и записите, до последните събития, свързани с неутрализацията на дейността на Божков, ме кара да бъда убеден, че става дума не за независима прокуратура, не даже за зависима прокуратура, а за прокуратура, която е просто на власт, така както са на власт Борисов и парламентаристите му, заяви д-р Михайлов.

 

Според него Иван Гешев трябва да каже все пак дали тези записи са автентични. „Нали обеща да няма недосегаеми, а сега няма той основание да търси сметка на един министър-председател, който отваря чекмедже с пачки, разговаря по един неквалифицируем начин по телефона за европейските политически лидери и за вътрешните дела. Те съдържат не само стилистичното падение на една власт, но съдържат основание за едно допълнително разследване, за питане що за власт е тази и какво тя прави“, аргументира се психиатърът. И на въпрос добави: „Какво да му правя на Борисов аз профил, ако българската нация не е разбрала, че на най-високо място е нахлул един човек, по причина на общата ни национална деградация след 89-та година“.


„Бойко Борисов е настанен по демократичен път горе и се възпроизвежда. На всичкото отгоре приет много добре от европейските лидери, които се чувстват около него чудесно, защото не го уважават никак. С него те си почиват, свободни са от ангажимента на протоколното поведение, наричат го просто Бойко и той им говори на някакъв език, който още не е квалифициран в номенклатурата на езиците. Те го виждат, знаят го напълно и са вдигнали ръце за свое удоволствие, не го бръснат за нищо, а той квалифицира това отношение към себе си, както стана ясно от този запис, като контрол над тях. Той ги е победил…“, каза още психиатърът.


Това е ужасен срам, да съществуваш в такава страна с такова нещо, но не може да се поправи и няма да се поправи за голямо човешко съжаление, заключи той.


По повод намалената тревожност днес сред българите на фона на нарасналия брой заразени с коронавирус д-р Николай Михайлов коментира, че в началото поради малкото знание усещането на хората е било като за почти апокалиптично бедствие. „Наблюдаваме нещо като изчерпване на тревогата, започнахме да свикваме с това, появи се и едно разноезичие на експертите, които се сблъскаха в позициите си“, обясни той.


По думите на д-р Михайлов публиката се раздвои, не знае какво да мисли и затова мисли каквото й е удобно. „Понеже хората са уморени и се юрнаха да наваксват слънце, въздух и море и даже дискотеки и нощни барове, което за мен е прекалено. Безпокоя се, че така както вървят нещата, ще се наложи ограничаване на тази ранно либерализирана практика“, допълни психиатърът.


Той не споделя триумфалистичното, бодро и лекомислено отношение, че няма нищо страшно или няма такъм вирус. Според него мнозина ще преоценят ролята на НОЩ, като отчетат, че мерките са били напълно основателни.


Д-р Михайлов посочи, че премиерът Борисов е следял настроенията на хората, за да върви подир тях. „Ако има хаос на инструкциите от най-високо – това е поради особена „демократична безпринципност“ да се следва настроението на хората и да не се поеме отговорността за непопулярни решения, когато те са разумни. Затова ние можем да видим крайно безпринципно и напълно хаотично поведение според това дали рейтингът се качва или пада“, допълни той.


В пистата на дисциплината според него може да ни сложи плашещ ръст на броя на заразените и на фаталните случаи, но по-добре е да се спазва елементарното и да се поддържа солидарен дух на взаимна защита.

 

По думите му в тази епидемия се е проявило едно дискретно напрежение между възрастни и млади. „Старите и болните са така да се каже пътници – да стоварваме огромен национален ресурс за тяхното опазване не е разумно – тази позиция е доста цинична, макар да не беше публично заявена“, каза още д-р Михайлов. Сспоред когото това е укорим детайл в поведението на по-младата част от обществото, която преболедува леко или често без симптоми този вирус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7468 |22.06.2020 Проф. Радулов: Прокуратурата може да направи за една седмица експертиза за аудиозаписите . 15| 5521 |18.06.2020 Правосъдният министър поиска проверка на записите и снимките, свързани с Борисов . 10| 6103 |09.06.2020 Николай Михайлов: Коронавирусът е травматично събитие дори за тези, които го подценяват . 13| 11738 |06.06.2020 Г. Георгиев за поста на Севда: И защо не публикувате записите от срещите си с Божков?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads