Реклама / Ads
4| 7313 |03.06.2020 НОВИНИ

Мика Зайкова: Има риск жените, които ще се пенсионират сега, да не получат нищо

.
Иван Нейков, Мика Зайкова
Неясно е бъдещето на втория пенсионен стълб заради епидемията от COVID-19. Опасенията са, че кризата ще навреди на натрупаните вече активи. В края на 2019 г. по данни на комисията за финансов надзор, нарастването на дяловете по партидите на хората е около 7-8%. Сега, за първото тримесечие, спадът е около 5%.
 

От кризата ще излезем до година, година и половина, смятат експертите. Причината е, че активите не са съсредоточени само у нас, което прави ситуацията малко по-различна.

 

Това обясни пред bTV икономистът Мика Зайкова.

 

Опасност обаче съществува за жените, които ще се пенсионират догодина.

 

“Страх ме е за жените, които ще се пенсионират догодина. 1800 успяха да си прехвърлят парите в НОИ. Останалите не успяха. За тях се притеснявам. Преди бившият министър на труда да подаде оставка, имаше някакви идеи. Министър Сачева нищо не направи. Просто остави нещата такива, каквито са. За тези жени, които ще се пенсионират сега, рискът е голям да не получат нищо”, заяви Мика Зайкова.

 

"Всеки ден нещата се променят. До есента на 2021 г. има много голяма вероятност тази дупка, която се появи в резултат на пандемията, да бъде преодоляна. Има достатъчно дълъг срок, особено ако икономиката на Европа успее да се възстанови. Няма да има сериозно влияние върху доходите на хората. Ще имат влияние върху пенсията политическите решения. Още не сме дали отговор на въпроса как ще бъде коригирана пенсията в първия стълб в резултат на отделянето на пари от втория стълб. Дискусията започна, но не е приключила", коментира бившият министър на труда и социалните грижи Иван Нейков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5016 |02.06.2020 Диана Ковачева: Ремонтите са важни, но животът на хората не трябва да се излага на риск . 2| 5382 |29.05.2020 Елена Йончева: Бъдещето на българската икономика зависи от това как ГЕРБ ще усвои финансовата помощ от Брюксел . 1| 5213 |27.05.2020 ЕЦБ: Между 8% и 12% ще се свие икономиката на еврозоната през 2020 г . 0| 12888 |18.05.2020 Зайкова: България - единствената страна в цял свят, която в пандемия не помогна на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads