Реклама / Ads

0| 11559 |07.04.2022 НОВИНИ

Мика Зайкова: Ще страдаме от неправилни политики. Правителството дава пари без смисъл

.
Мика Зайкова
Ръстът на храните за една година е 33 процента, а ръстът на доходите е на половина. Това каза по БТВ икономистът Мика Зайкова.

При средна работна заплата се оказва, че за едно семейство с едно дете и двама работещи, ще трябва да си допълват със 115 лева, а не с 66 лева, както се твърди. не стигат двете брутни средни работни заплати. За семейство с трима души и едно дете трябват 2945 лева. 

 

И да спре войната, светът е разделен на две. Ресурсите са оттатък желязната завеса. Ембаргото в САЩ е от 22 април. До 22 април те трупат запаси. А карат Европа да спре веднага. 

 

Ние в Европа решихме, че няма да се занимаваме със земеделие, които продукти можем да си ги купим от други страни. И светът се раздели. Украйна и Русия снабдяват с хляб света. Горивата са в Русия. Ние ще страдаме от неправилна политика. 

 

В момента агнешкото месо струва 27 лева. Ще си купиш два килограма сурово месо и един козунак. Това е за 70 лева, които дават на пенсионерите. Един козунак струва между 11 и 13 лева на фурната. Ще ти останат три лева да отидеш на черква и да си платиш свещички.

 

Мерки на правителството са проинфранционни. Ти даваш пари без смисъл. Тези пари трябва да се изработят. А БВП ще е  два процента за тази година. Това означава, че не могат да се вдигнат и спечелят заплати по редовния начин. Но бюджетът не е бездънен. 

 

“Инфлацията много прилича на температурата. Тя е признак, че нещо се случва недобре, има дисбаланс, който е негативен. Така е и с инфлацията. Тя е следствие, а не причина. Въпросът е какви мерки се взимат. Войната е много удобна изтривалка, ускоряваща се инфлация има в Европа от 2-3 години. В Азия и Америка няма засегнати икономики от войната”, обясни икономистът Любомир Дацов.


Според него сгрешената монетарна политика, трупането не дългове и увеличаването не разходите са предпоставките, довели до повишаване на инфлацията: “Инфлацията е усещане. Човешкото поведение и някои политически решения водят до по-висока инфлация”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3785 |05.04.2022 Защо украинците надписват с химикал децата си? 3-годишната Вера, която разтърси света . 0| 2810 |04.04.2022 Спортният министър смени ръководството на държавното дружество ”Академика 2011” . 0| 2517 |30.03.2022 Христо Алексиев е назначен за секретар по икономика на Румен Радев . 0| 2553 |29.03.2022 Фалшива новина е, че Министерството на икономиката и индустрията се разделя на две
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ