Реклама / Ads
7| 5910 |06.12.2021 НОВИНИ

Мика Зайкова: Служебното правителство си позволи някои волности на финала

.
Мика Зайкова
В желанието си да бъдат добри на финала, служебните министри поставят в изключително особена ситуация бъдещите преговори със социалните партньори. Трябва да се преразгледа изцяло действието на Енергийната борса и наред с това да се разшири обхватът на хората, които получават енергийни помощи.
 

Това каза финансовият експерт от ИТН Мика Зайкова пред Радио „Фокус“.


„Че има спекула – това е абсолютно сигурно. И затова би трябвало правителството като се състави, да започне веднага работа в тази посока. Първо – да провери дали няма картелно споразумение на Свободната енергийна борса. България няма проблем с търсенето и предлагането на електрическа енергия, че да се вдигат цените поради търсене и предлагане. България има 10 000 киловатчаса инсталирана мощност, а ползва 2 до 3 хиляди. Останалото го изнасяме. И въпреки това има едни от най-ниските цени на ел. енергия. И по тоя случай и румънците, и турците много добре си живеят с нашите цени. Работата е там, че ние сме бедни и за нашите предприятия тези цени са високи“.

 

Според Мика Зайкова, служебното правителство си е позволило някои волности по параметрите на новия бюджет.

 

„Позволи си, защото – първо, то не знае структурата да речем на Министерски съвет, т.е. не знае колко министри. Вече горе-долу има някаква представа, но тогава, когато е правен бюджета, нищо такова не се е знаело. Така че не е знаело най-важното – политиките и мерките, които четирите партии залагат, за да може България по-бързо да изплува, т.е. да не е на последно място нито по бедност, нито по инвестиции, и да може да развие своята икономика в посока на висока добавена стойност“, отбеляза Мика Зайкова.

 

„Ние в рамките на разговорите предложихме да няма по-ниска минимална заплата от 700 лева, но не казахме колко да е тя и няма и да кажем, защото тя се образува на база на преговори в Тристранния съвет, на база на разговори“, уточни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3088 |03.12.2021 Мика Зайкова: Народът не може да понесе нови избори, надявам се да го бъде този парламент . 12| 31120 |02.12.2021 Мика Зайкова за Фрог: Споко! От Нова година пенсиите ще се запазят и дори ще се увеличат . 13| 4408 |30.11.2021 Мика Зайкова: Пенсионната система е жестоко дебалансирана . 8| 6319 |30.11.2021 Бизнесменът Красимир Дачев за сивата, полусивата икономика и ощетяването на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads