Реклама / Ads
17| 4788 |16.06.2015 НОВИНИ

Миков: Ако се въведат още допълнителни изисквания, няма да има пациенти

.
Михаил Миков
От 36 месеца стимулираща норма за възстановяване на здравноосигурителните права, вкарвате 60 месеца, която е отблъскваща норма за изпълнение. По-добре е човек да си събира парите и като му потрябва, да отиде да си плати.
 

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков от парламентарната трибуна. Той попита защо човек да си дава парите на Здравната каса, като непрекъснато се твърди, че не може да се контролира харченето им, а и неговото заболяване не се знае дали е социално значимо или не. Той коментира, че ако се направи и възрастта за пенсиониране на 90 години, няма да има нужда да се плащат пенсии.

Миков обясни, че през годините, от 1999 година насам, периодически се констатира нежелание на хората да плащат по различни причини – едни поради злоумишлено избягване на здравното осигуряване, други поради невъзможност. По неговите думи все повече хора отказват да плащат, най-вече след кризата, обхванала България по време на управлението на ГЕРБ. „Но здравеопазването и здравето е конституционно право. Пазарният подход, който се засилва, може да доведе до там, че ако се въведат още допълнителни изисквания, няма да има пациенти, които да се обслужват и Здравната каса да си събира 3 млрд. и да си ги разпределяте по някакъв начин”, коментира председателят на БСП. Той припомни и случая с 2 млрд.лв, взети от резерва на Здравната каса. „Не е добър такъв подход и той няма да върне доверието и няма да накара хората да бъдат по-редовни в плащането”, каза още той. Миков е на мнение, че има много висока степен на недоверие, парите растат, пациентите намаляват. „Цените на лекарствата растат, частните болници се увеличават, обират скъпите пътеки, в общественото здравеопазване няма пари”, допълни той. Миков коментира идеята на здравния министър да въведе санкция - който не минава на профилактични прегледи, да му се увеличи здравната вноска. „На вас ясно ли ви е, че от 4000 практики в България 1000 са т.нар. непримамливи практики, където няма лекар. Ясно ли ви е, че в откъснатите села на 50-60 км от окръжния град, където го е записал личният лекар и никога не го е виждал, пациентът няма пари да отиде на профилактичен преглед”, подчерта председателят на БСП и попита: „Къде живеете? В Брюксел, Париж, Мюнхен? Даже и от жълтите павета се вижда това. Трябва човек да е много откъснат от земята, за да няма представа”, заключи Михаил Миков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4224 |15.06.2015 Миков: Орландовци е симптом, Гърмен е симптом . 17| 5330 |13.06.2015 Михаил Миков: Изборът на Станишев е оценка за него, за БСП и за България . 6| 4405 |12.06.2015 Миков: Станишев е успешният кандидат за президент на ПЕС . 34| 4998 |09.06.2015 Миков: Връщането на ГЕРБ повиши цената на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads