Реклама / Ads
6| 4502 |17.05.2015 НОВИНИ

Миков: Честито приемане в ЮНЕСКО

.
Председателят на БСП Михаил Миков Източник: Булфото, архив
„Днес отбелязваме две събития, които, макар различни по своя характер, са обединени от следата, оставена от представители на нашия малък, но способен народ“.
Това написа във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков по случай двойния празник. На 17 май 1956 г. България е приета в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО. Неин генерален директор, вече с втори мандат, е българският политик от левицата и дипломат Ирина Бокова.

На днешната дата празнуваме и Световния ден на информационното общество, който има за цел да привлече вниманието на човечеството към обществените промени, които настъпват с Интернет и новите технологии във всички сфери на модерното общество. „И в този голям успех на нашата човешка цивилизация има български принос. Възможна ли бе появата на Интернет без създаването на първия компютър, дело на великия математик и физик Джон Атанасов, в чиито жили тече и българска кръв. Гордеем се с него!“, отбелязва лидерът на левицата.

Ето и пълният текст на Фейсбук коментара:

Скъпи приятели,

На днешния ден отбелязваме две събития, които, макар различни по своя характер, са обединени от следата, оставена от представители на нашия малък, но способен народ.

На 17 май 1956 г. България се присъединява към ЮНЕСКО. От 2009 г. генерален директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура е българският политик от левицата и дипломат Ирина Бокова. Признание за нейната успешна работа на този отговорен пост бе преизбирането й за втори мандат през 2013 г.

В исторически период, нелишен от напрежения, ООН и нейните организации са част от онази мрежа международни институции, които изграждат тъканта на отношенията в днешния сват, способстват за диалога и преодоляването на конфликтите, дават глас на по-слабите държави и оказват хуманитарна подкрепа на нуждаещите се в различни горещи точки. Не бива да подценяваме тяхната роля като арени на взаимодействие в различни сфери на международното сътрудничество в името на един по-спокоен свят, развиващ се устойчиво към благоденствие за повече хора и общности.

17 май бе обявен от Общото събрание на ООН за Световен ден на информационното общество. Поводът има за цел да привлече вниманието на човечеството към обществените промени, които настъпват с Интернет и новите технологии във всички сфери на модерното общество. Без глобалната информационна мрежа нямаше да бъдем така добре информирани за случващото се на нашата планета – и за доброто, и за лошото – а тя нямаше да е толкова малка, колкото сега, когато онлайн комуникацията е достъпна за все повече хора.

И в този голям успех на нашата човешка цивилизация има български принос. Възможна ли бе появата на Интернет без създаването на първия електронен цифров компютър? Изобретението е дело на великия математик и физик Джон Атанасов, в чиито жили тече и българска кръв. Трудът му, без който информационната ера най-малкото щеше да се забави, получи признание не само в САЩ и България, но и по целия свят. Гордеем се с него!

Затова днес честитя на всички български граждани двойния празник. Искрено се надявам, че мнозинството от нас осъзнават голямото значение на организации като ЮНЕСКО и на общности като международното информационно общество за това диалогът и общуването, базирани на по-доброто познаване на партньорите, да изместват враждебността и конфликтите, които се коренят в отчуждението и изолацията.

Честит празник!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4224 |15.05.2015 Миков: Искаме яснота за случилото се в КТБ . 11| 3941 |13.05.2015 Честито! Може да си обучавате детето вкъщи . 13| 4244 |11.05.2015 Миков: Има сериозни изпитания в Европа, да се противопоставим заедно . 25| 4868 |08.05.2015 Миков: Важен е приносът на българските граждани в антифашистката съпротива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads