Реклама / Ads

0| 4371 |19.04.2016 НОВИНИ

Миков:Европа търси засилване на инвестициите, България ги намалява

.
Михаил Миков
„Европа търси засилване на публичните инвестиции като начин, като средство за съживяване на икономиката. Франция увеличава от 2,7% на 3,2% публичните инвестиции от БВП. Германия вкарва нови 63 млрд. евро в тази посока, а България се движи в обратната посока”. Това обяви на пресконференция, след заседание на ИБ на БСП, председателят на партията Михаил Миков.

Той продължи, че това е притеснителното в политиката на правителство на Борисов и че тя натоварва най-широки слоеве граждани с косвени плащания, независимо дали става въпрос за 60-процентното увеличение на билета в София, увеличението на винетката и др. По думите му, в същото време, работната заплата в България е 15,5% от средноевропейската, а брутният вътрешен продукт на глава на населението по покупателна способност е някъде около 40% от средноевропейския. „Има голямо несъответствие при заплащането на труда и това е възлов, фундаментален, икономически въпрос за развитието на страната. Това ще води до все повече напускащи към пазари на труда, които предоставят по-справедливо заплащане, ще води до по-ниски възможности за развитие на икономиката, която разчита на квалифицираната работна ръка”, каза още лидерът на БСП.

 

Миков се позова на предоставен на днешното заседание на ИБ на НС, доклад от народния представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев за хода на изпълнението на държавния бюджет за първите месеци на 2016 г., където според него, се долавят тревожни тенденции. „Тенденции, свързани със спад на чуждестранните инвестиции, продължаващо ниско потребление и всички онези параметри, които не могат да дадат изход от икономическата безпътица на страната.

 

С особена тревога констатираме наличието на квази дефицити. В тази връзка той посочи, че при общините дефицитите са около 1,2 млрд. лв., а в здравните заведения – около 400 млн. лв. Миков допълни, че са нараснали и междуфирмените задължения, като 165 общини имат просрочени задължения. „Всичко това показва отсъствието на осъзнаване на тежките проблеми пред българската икономика и предприемането на адекватни мерки”, обобщи той.

 

Във връзка с външния дълг Миков заяви, че най-тежкият удар върху българските граждани ще падне след 5 години, защото дотогава ще се плащат само лихви по дълга. „Това взривно увеличаване на външните задължения на страната, свързано с икономическите процеси на свито потребление, на отсъствие на чужди инвестиции не може да не буди тревога”, каза още той.

 

Миков заяви, че от ляво не са изненадани от констатацията на НСИ за демографските тенденции в страната и припомни, че именно по тази тема от левицата са поискали свикване на КСНС и президентът е приел такъв да бъде свикан до края на май.

 

Миков коментира и протестите в цялата страна по различни теми. Според него те отразяват съществуващите язви на управлението на България в определени сектори. „Най-лесно е да се каже, че проблемите не са от сега, но правителството е за това да ги решава в рамките на неговата компетентност”, добави той и даде пример с протестите на служителите от звеното за борба с градушките и отсъствието на разбиране от управляващите за важността на този сектор. Председателят на БСП припомни и позицията на левицата против приватизацията на „БДЖ - Товарни превози”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3993 |19.04.2016 Успешна акция на ЧЕЗ срещу кражби на ток в центъра на София . 0| 3925 |19.04.2016 Метрото стига до "Хладилника" от 1 август . 0| 3863 |19.04.2016 Обвинен за убийството на Александра, твърди, че я оставил жива . 0| 4702 |19.04.2016 Пеевски отсъства по уважителни причини от НС?
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ