Реклама / Ads
1| 3721 |27.10.2016 НОВИНИ

Проф. Гечев: С бюджета за 2017 г. управляващите бетонират България на последно място в ЕС

.
„С бюджета за 2017 г. управляващите бетонират България на последно място в ЕС”. Това заяви пред медиите в НС зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев.
 

Той обясни, че проекто-бюджетът за 2017 г. предложен от правителството повтаря този за 2016 г. с незначителни промени. „Той изобщо не е обвързан с икономическата политика на България. Българското правителство до момента не е представило и няма разписана икономическа политика, няма утвърдена система от национални приоритети”, заяви социалистът. Той изтъкна, че всичко това личи от философията на бюджета. „В следващите три години има заложен затихващ икономически растеж. Няма правителство по света, което да каже на народа си, че в следващите 3 години им гарантира затихващ икономически растеж. Със счетоводни хитрости залагат занижени фискални цели, за да могат после да рапортуват за преизпълнение на бюджетните показатели”, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на левицата.

 

Проф. Гечев обясни, че в противоречие на здравия икономически разум и на практиките на другите страни от ЕС е заложената политика на намаляване на бюджетните разходи в БВП на страната. Според него така вместо да предприемат мерки за стимулиране на българската икономика чрез публично-частното партньорство управляващите лансират за пореден път провалилата се неолиберална политика за оттегляне на държавата от икономиката.  „Това се случва на фона на крайно недостатъчните чужди и вътрешни частни инвестиции, както все повече намаляват”, подчерта той.
 

Проф. Гечев обясни, че правителството демонстрира отсъствие на всякаква визия за това, как да компенсира свиващия се пазар на ЕС. „То не се вслуша в нашите препоръки от миналата година да се търсят балансиращи пазари и нови възможности в Китай, Русия, Индия и други страни. Нещо, което вече направиха партньорите ни от ЕС”, каза още той. Според него провалът на големите инвестиционни проекти АЕЦ „Белене”, „Южен поток” и Бургас-Александруполис очевидно блокира икономическото развитие на България.

 

Според проф. Гечев е странно и робуването на фискалната консолидация, на продължаващото затягане на коланите. Той обясни, че с изключение на Германия даже и развитите страни членки на ЕС не залагат на такава политика. „Като спазват изискването за таван на бюджетния дефицит от 3% от БВП, те дават приоритет на развитието, а не на самоцелни фискални цели. БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще предложи в пленарна зала алтернативни варианти на тази фискална политика”, заключи проф. Румен Гечев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4123 |26.10.2016 Гечев: СЕТА ще мачка фирмите и ще контролира Европа и нас . 1| 3568 |25.10.2016 Проф. Гечев: Ще се търси политическа отговорност за спиране на „Белене“ . 1| 3866 |25.10.2016 Проф. Тасев: ”Белене” е сблъсък на ”големите братя” в България . 1| 3801 |24.10.2016 Проф. Начев: За трансплантация на сърце чакат 25 души в момента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads