Реклама / Ads
0| 4015 |31.03.2016 НОВИНИ

Миков: Явното гласуване води до по-голяма зависимост на ВСС от изпълнителната власт

.
В парламента
„Изказалите се от управляващото мнозинство откровено казаха, че представителите на парламентарната и на съдебната квота на ВСС трябва да бъдат зависими от тези, които са ги избрали, и това да се постигне с контрол върху гласуването, а този контрол може да бъде реализиран чрез явното гласуване”. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Михаил Миков по повод промените в закона за съдебната власт.
По думите му действията на мнозинството говорят за неразбиране на органа и тези, които го съставляват. „След избора от Народното събрание, от магистратите, всеки един от членовете на ВСС би трябвало да се откъсне от интересите на тези, които са го избрали. В противен случай той е политически представител”, каза още Миков. Според него с явното гласуване става въпрос за намеса във функционирането на ВСС, който би трябвало да бъде независим от интересите на магистратите, които гласуват, и от тези на народните представители.

Лидерът на БСП бе категоричен, че не може да се търси отговорност и самата презумпция за търсене на такава към един от членовете на Съвета, автоматически решава въпроса за зависимостта. „Щом ще се търси отговорност за гласуването, очевидно е, че ще формираме един зависим орган. Би трябвало тези хора да са обвързани и отговорни единствено пред закона, пред интересите за добро управление на съдебната власт и, разбира се, пред собствените си морал и съвест”, каза още Миков. Той обобщи, че с тази промяна очевидно управляващите искат да реализират стриктен контрол върху всеки отделен член на ВСС.

Михаил Миков посочи и какви могат да бъдат зависимостите, в които членовете на ВСС могат да попаднат. Според него най-видима е политическата зависимост на членовете, избрани от НС и тези, които са ги номинирали. „Очевидно те нямат да бъдат членове на ВСС, а ще бъдат представители на партиите, които са ги номинирали. Така членовете  на ВСС няма да мислят за доброто управление на системата, а ще как да се харесат на партията, която ги е излъчила”, обясни лидерът на БСП. Като други зависимости той посочи свързаните със самото правораздаване. „Третият тип зависимости могат да бъдат роднински и от друг характер. Когато гласуването е явно, тези зависимости ще могат най-добре да се експонират при функционирането на органа”, каза още председателят на левицата.

Миков изрази мнение, че не може да се търси отговорност на членовете за решенията на органа. „Това би означавало да се търси отговорност на отделните народни представители за решенията, които приема НС. Абсолютна аналогия”, добави той. По думите му това ще бъде ясна, категорична стъпка за зависимост на ВСС, прокарвана чрез зависимостите на членовете на ВСС. „Това ще бъде резултатът от въвеждането на явното гласуване. Не знам това дали е християндемократическо, но в никакъв случай не е демократично. То ще доведе до по-голяма зависимост на ВСС и от изпълнителната власт и от други интереси, които в годините са станали публично достояние”, каза още той. Миков бе категоричен, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ не подкрепя явното гласуване, защото то ще превърне ВСС в политически зависим орган.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4204 |30.03.2016 Миков: Кабинетът да прекрати войната срещу гражданите в здравеопазването . 0| 4151 |30.03.2016 Парламентът отхвърли гласуване против санкциите на ЕС срещу Русия . 0| 3992 |22.03.2016 Миков: БСП осъжда строго актове на варварство и тероризъм . 12| 4226 |18.03.2016 Михаил Миков: Нестабилността в правителството обхваща цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads