Реклама / Ads
15| 4626 |23.09.2015 НОВИНИ

БСП: Конституционните промени се подкрепят от клиенти на съдебната власт

.
БСП не подкрепи промените в Конституцията
„Тези конституционни промени се подкрепят от настоящи и потенциални клиенти на съдебната власт”. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов от парламентарната трибуна по време на обсъждането на промените в Конституцията. Според него промените са подкрепени от тези, които са гласувани огромния милиарден държавен дълг на България и чрез техните представители в ЦИК са нарушили Изборния кодекс.
 
„Кариерното развитие на много от магистратите се определя не от техния професионален капацитет и тяхната независимост, а от политическите и икономическите услуги, които те правят в различни периоди на имащите власт”, подчерта Стоилов.
Той попита дали ще се намали продължителността на мандатите на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор. „Защо ВСС трябва да бъде с по-кратък мандат, а тези, които трябваше да осигурите тяхната подкрепа за промените, им обещахте, че техният мандат няма да бъде променян”, попита той. Зам.-председателят на БСП постави и въпроса дали ще се предложи изборът на парламентарната квота и за съдебните инспектори да бъде с квалифицирано мнозинство,  защото според него няма основание да бъдат формирани по различни правила.


„След като целите на предлаганите промени не е утвърждаване на независимостта и подобряване на управлението на съдебната система, следва да приемем, че целите са други – да се смени съставът на ВСС с наши хора, да се отчете нещо пред външните партньори, да се внуши на обществото, че реформата някакси върви”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев от парламентарната трибуна. Той наблегна и на разширяването на правомощията на Инспектората. „С тези промени се цели да се превърне в нещо като пенкилер – някаква контролна маша за тотален натиск върху независимите магистрати”, коментира народният представител.
Георгиев е на мнение, че това са промени, които имат претенцията да убедят хората, че съдебната реформа върви, че не е забуксувала и не я чака съдбата на другите реформи като здравеопазването и образованието. „Тези промени не могат да заблудят нито българските граждани, нито външните ни партньори”, категоричен е Чавдар Георгиев.

„Гласувах против, не защото съм против промените в съдебната власт и едва ли в тази зала има някой, който е против тези промени. Но питам: с този законопроект какво направихме?”, коментира по темата и народният представител от левицата Таско Ерменков. Според него в нито едно от тези предложения не се вижда даже онова, което го има и в момента съществуващо - отчетност на съдебната система пред НС. „За съжаление никъде не видяхме грижата за това как да бъдат укротени страстите на някои прокурори, които са над закона”, каза още той. По неговите думи в тези промени няма нищо, което да спомогне на българина да повярва в съдебната система. „Единственото, което успяхме да постигнем, е да въведем политическия принцип на кадруване в тази система. Нещо, което е недопустимо в една демократична държава”, заключи Таско Ерменков.


Народният представител Валери Жаблянов обърна внимание на позициите на партиите, които са подкрепили промените в Конституцията. „Колегите от Атака, които минават за опозиция,  днес подкрепиха промените, с изключение на техния предводител. Това не смущава управляващото мнозинство, което иначе е сериозен противник на тази политическа формация”, каза Жаблянов. Той подчерта и че Атака са гласували заедно с ДПС, демонстрирайки една сериозна коалиция. Според него тези промени служат само за създаване на политически коалиции. „Тази промяна демонстрира, че в българския парламент има мнозинство, което се движи към някакви реформи. Към нищо не се движите. Ще създадете поредните реформи, от които нищо няма да излезе. Ще се създаде напрежение в съдебната сфера”, предупреди Валери Жаблянов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4454 |23.09.2015 Миков: Абсурдни конституционни промени на безпринципно мнозинство . 4| 5062 |23.09.2015 Промените в Конституцията минаха със 184 гласа на първо четене! . 1| 4467 |17.09.2015 НС ще гледа промените в Конституцията на 23 септември . 2| 4288 |17.09.2015 Първановци клатят промените в Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads