Реклама / Ads
6| 5094 |30.10.2015 НОВИНИ

Миков: Президентът се вълнува от собствения си проект, а не от онова, което вълнува хората – местните избори

.
Михаил Миков
Народът показа на Плевнелиев, че не иска да е параван за отговорността на депутатите – 4,6 млн. души не подкрепиха референдума.
 

„Днес г-н Плевнелиев внесе яснота по своята гледна точка за националния референдум, за сигурността на електронните технологии и други, със сигурност актуални и нетърпеливо очаквани от хората, въпроси. Странно е, че г-н Плевнелиев се е заинтересувал толкова силно за референдума, но е пестелив на думи за местните избори. Явно реализацията на собствения му проект е по-важна от онова, което дни наред вълнува всички останали българи”. Това заяви във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод изказванията на държавния глава относно изборния процес у нас. Президентът нарича явните нарушения „неуредици” и смята, че те биха изчезнали с въвеждането на електронно гласуване.

 

Миков насочва вниманието към твърденията, че сайтовете на МВР, ГРАО, ОИК-София и ЦИК не са работели заради хакерски атаки, споделени и от Плевнелиев, който сезирал ДАНС, защото заподозрял широкомащабно киберпрестъпление. „А дали г-н Плевнелиев се сети да сезира прокуратурата за насилственото задържане на хиляди граждани в Арена "Армеец"? Дали се сети да сезира прокуратурата или ДАНС за всички безобразни нарушения на изборния процес, за отворените чували, за преправените протоколи, за неотчетените преференции, които бяха показани по електронните медии от София, Пловдив, Враца, Хасково и още много български градове?”, пита лидерът на левицата. 

„Обществото било узряло за референдума, защото за него гласували 1,8 млн. души... Обществото, драги ми г-н президент, е наистина узряло и много се радвам на мъдростта на българите. Защото 4,6 милиона не подкрепиха Вашето предложение, а върнаха нещата там, където те трябваше да се решат още в началото – в Народното събрание”, категоричен е председателят на БСП. По думите му липсата на достатъчно легитимност на референдума еднозначно показва, че народът е отказал да служи като параван за отговорността за подобно решение, която ще се носи от народните представители.

 

Пълният текст на коментара:

 

Приятели,

 

Днес г-н Плевнелиев внесе яснота по своята гледна точка за националния референдум, за сигурността на електронните технологии и други, със сигурност актуални и нетърпеливо очаквани от хората, въпроси. Както всяко негово изказване, и това ме порази със своята задълбоченост.

 

Странно е, че г-н Плевнелиев се е заинтересувал толкова силно за референдума, но е пестелив на думи за местните избори. Явно реализацията на собствения му проект е по-важна от онова, което дни наред вълнува всички останали българи.

 

Имало хакерски атаки, затова сайтовете на МВР, ГРАО, ОИК-София и ЦИК не работели. Може би е така. Едва ли причината за нефункционалността им е пренатовареност поради интереса на хората към това какво се случва на тези избори и липса на капацитет на тези сървъри.

 

Президентът сезирал ДАНС, защото заподозрял широкомащабно киберпрестъпление. А дали г-н Плевнелиев се сети да сезира прокуратурата за насилственото задържане на хиляди граждани в Арена "Армеец"? Дали се сети да сезира прокуратурата или ДАНС за всички безобразни нарушения на изборния процес, за отворените чували, за преправените протоколи, за неотчетените преференции, които бяха показани по електронните медии от София, Пловдив, Враца, Хасково и още много български градове?

 

Нищо, че не е реагирал. Президентът все пак явно е видял какво се случва, защото твърди, че "неуредиците" щели да изчезнат, ако дадем възможност за електронно гласуване. Човек може да нарече това "неуредици", само ако е скъсал връзка с реалността. За мен подобна подигравка със законността и правата и на българските граждани е доста повече от "неуредица".

 

Обществото било узряло за референдума, защото за него гласували 1,8 млн. души. И по-малко ще дадат гласа си, ако въведем електронното гласуване. Но ще се вдигне избирателната активност, защото някой ще се сети, че е по-евтино, ефикасно и безопасно да се съберат лични карти, да се напазаруват електронни подписи и в деня на изборите с помощта на модерните технологии на г-н Плевнелиев да се проведе един "демократичен" избор.

 

Обществото, драги ми г-н президент, е наистина узряло и много се радвам на мъдростта на българите. Защото 4,6 милиона не подкрепиха Вашето предложение, а върнаха нещата там, където те трябваше да се решат още в началото – в Народното събрание. Липсата на достатъчно легитимност на референдума еднозначно показа едно – народът отказа да служи като параван за отговорността за подобно решение, която ще се носи от народните представители.

 

Всъщност, днес страницата на Президентството е недостъпна. Затова смятам да сезирам ДАНС по-късно следобед, ако не бъде отстранен този проблем междувременно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6596 |30.10.2015 Миков: Опорочен е 15% от вота, за 20-30 млн. лв. . 9| 4289 |28.10.2015 Миков: Това бяха най-мръсните избори след 1989 г. . 8| 4692 |23.10.2015 Михаил Миков: Медиите не бива да заемат страна в предизборния процес . 1| 4305 |22.10.2015 Михаил Миков: В центъра на управлението трябва да бъдат хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads