Реклама / Ads
3| 4745 |13.02.2019 НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Службите не са ме информирали за отравянето на Гебрев

.
Росен Плевнелиев
Институциите са длъжници на българските граждани. В президенството не са постъпвали доклади и информации във връзка с отравянето на Емилиан Гебрев, синът му и служител в оръжейния завод, не е имало дори устни разговори по темата с шефове на службите. На изборите през 2015 г. е извършена мощна кибератака, която се свързва с руското военно разузнаване.
 

Това заяви пред Нова телевизия Росен Плевнелиев, който бе президент на България от 2012-2017 година, когато се случват тези събития.

 

Относно случая „Гебрев”, Плевнелиев заяви, че когато е станало отравянето той не е получавал доклади и информации: „По този конкретен случай като държавен глава аз не съм получавал никакви доклади, информации, не е имало дори устни разговори, в които някой от шефовете на служби да дойде при мен и даже. Най-отговорно заявявам, че като държавен глава такива данни не съм получавал. Все пак знаете, че държавния глава има пълен достъп до всички подобни данни.“

 

„Провалите на българската държава са поне два. Четири години след случая още сме в сферата на съмнения и версии. Институциите дължат не просто само обяснение, но и свършена работа. Когато има отровени баща и син, т.е. опит за убийство на семейство, институциите са длъжни да се намесят с цялата си сериозност и да търсят отговорни”, заяви Плевнелиев.

 

„Имало е съмнения, медиите са писали, има опит за отравяне, институциите не са довели нещата до това да се намерят виновните и те да бъдат поставени под закона. Отново имаме повод да кажем, че тези 4 години някой нещо е свършил, нещичко е демонстрирано, но не сме стигнали докрай, не сме решили казуса. Българските институции често произвеждат повече съмнения, отколкото резултати”, коментира Плевнелиев.

 

„През 2015 г.  по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, срещу България бе извършена най-силната и мощна кибератака, която някога е извършвана на Балканите”, заяви Плевнелиев.

 

„Президентската институция, Министерският съвет, сайтът на ЦИК, бяха атакувани по такъв начин, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да функционират. Като държавен глава реагирах – поисках обяснение от всички служби, поисках в рамките на международно разследване да намерим кой извърши тази кибератака срещу България и българската демокрация. Тя целеше да провали едни демократични избори. С много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, можем да кажем, че зад тази атака стоеше групата Sofacy - Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване. За тази група има огромни съмнения, че участва и в манипулирането на избори в САЩ и в открадването на данните на Бундестага и германските депутати”, заяви още Плевнелиев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4535 |13.02.2019 Докладват пред Комисията за контрол на службите по случая ”Гебрев” . 6| 4040 |11.02.2019 Комисията за контрол на службите ще докладва за случая ”Гебрев” . 8| 4889 |09.02.2019 Цветанов: В четвъртък ще се изслушат службите за случая с отравянето на Гебрев . 1| 5609 |29.01.2019 Тихомир Стойчев: Службите за сигурност продължават да се използват като бухалки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads