Реклама / Ads
3| 2250 |30.09.2024 НОВИНИ

Милен Керемедчиев: "Хизбула“ започва партизанска война в Европа?

.
В готовност за отговор
Групировката „Хизбула“ е обезглавена и обезкървавена след брилянтно проведената военна операция на Израел, но все още не е загубила напълно своите съпротивителни сили, а това, което е по-опасно за нас европейците, е, че може да започне партизанска война на нашия континент, каза по бТВ бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев.
 

Хасан Насрала, който бе убит при ударите в Ливан през последните дни, беше човека, който даде зелена светлина за атентата в Сарафово, а той бе сред най-големите в Европа. Такъв тип отмъщения заради убийството му е много вероятен и е много по-постижим за обезкървената и обезглавена „Хизбула“, добави той.

 

„Между оцелелите командири на „Хизбула“ вече няма никаква комуникация. Цялото военно ръководство на групировката е унищожено. Затова ще има и сухопътна операция. Израел може много бързо да навлезе в ливанската територия“, коментира Керемедчиев.

 

„Тази военна операция на Израел ще влезе в учебниците и ще изучава от специалните служби по целия свят, защото има сблъсък на армия, която оперира с прийоми от миналото („Хизбула“), с остарели ракети, с пейджъри срещу въоръжена със съвременни средства войска. Израел показа какви ще са военните операции в бъдещето“, добави той.

 

„Този сблъсък показва, че тези армии от миналото нямат бъдеще, защото видимо е, че начина, по който оперират, не води до успех. Червената линия бе прекрачена с изстрелването от страна на „Хизбула“ на първата балистична ракета и Израел осъзна, че вероятността Иран да снабди с такива оръжия и хутите, и групировката в Ливан е много голяма. Затова и предприеха тази масирана атака“, заяви бившият заместник-министър.

 

„Има още няколко стъпки, които израелската армия ще трябва да предприеме. Най-вероятно войната ще завърши със сухопътна операция“, прогнозира той.

 

„Операцията с пейджърите прозвуча малко смехотворно, но става въпрос за изваждане от строя на над 3000 командири. В момента, в който тези устройства гръмнаха, тези хора, тръгнаха да търсят помощ, т.е. излязоха от своите скривалища. По този начин израелската армия разбра тяхното местоположение. Последваха въздушни атаки на израелските ВВС в кварталите, където са се крили тези ръководители“, обясни експертът.

 

„Убийството на Насрала е голям успех за израелската армия. Той се бе превърнал в „Хизбула“, най-влиятелният политически лидер в Ливан беше. Няма червени линии, които тя да не прекрачи“, подчерта той.

 

„Целта на сухопътната операция няма да е завземане на целия Ливан, а създаване на буферна зона, за да могат да се завърнат израелските граждани в своите домове“, изтъкна Керемдчиев.

 

„САЩ стават все по-ангажирани с този конфликт. Затова и Иран не желае точно сега пряка конфронтация с Израел“, подчерта той. „Определени клетки в Израел и в Европа може да бъдат активирани. Може израелски компании и мисии да станат цели“, предупреди бившият заместник-министър.

 

Според него хутите не са противник, който трябва да бъде подценяван. Видяхме, че те успяха да спрат цялото корабоплаване през Червено море, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2203 |30.09.2024 Военният министър: Черната кутия на падналия самолет край авиобаза "Граф Игнатиево" вече е в Чехия . 3| 2417 |30.09.2024 Дания пред Съда на ЕС: Политиката за разрушаване на гета под въпрос за расова дискриминация . 0| 2157 |30.09.2024 Няколко населени места в Русенско осъмнаха без ток заради проливните дъждове . 2| 2170 |30.09.2024 Промени в разписанието на някои от влаковете от 1 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads