Реклама / Ads
8| 5487 |18.09.2024 НОВИНИ

Милен Керемедчиев: Със сигурност Мосад стои зад взривовете в Ливан. Връщат Хизбула в каменната ера

.
Източник: скрийншот
"Със сигурност Мосад стои зад взривовете в Ливан. Те постигат три цели – първата, че връщат Хизбула в каменната ера, като прекъсват всякаква комуникация помежду им".
 

"Втората цел, която е постигната, е масово изваждане извън строя на голям брой нейни привърженици и членове. Повечето военни анализатори смятат, че има взривни устройства поставени предварително в тези пейджъри. Тоест, Израел е знаел, че ще има такава доставка, изкупил ги е, успял е да постави взрив и след това ги е пуснал в пазарната мрежа”.

 

Това каза в ефира на NOVA Милен Керемедчиев, бивш зам.- министър на външните работи.

 

Припомняме, че във вторник деветима души, сред които и едно дете, загинаха в Ливан след едновременното избухване на стотици пейджъри, използвани от членове на въоръжената групировка за комуникация. Пострадали са общо 2800 души, сред които и посланикът на Иран в Ливан. От Хизбула обвиниха Израел за безпрецедентната атака и се заканиха със „справедливо възмездие“. Израел засега не е коментирал официално.







„При всички положения трябва да поясним, че това е умишлено действие. Не е случайност. Говорим за две най-вероятни причини. Първата е в самото устройство да има прикачено малко взривно вещество. Това са същите пейджъри от едно време. Има два вида – такива, които само получават информация и други, които получават, но можеш и да върнеш. Най-вероятно тези са от първите, за да не бъдат проследявани. Това е приемник. Първата теория е, че Израел успява да прихване комуникация, която казва, че „Хизбула” иска да се снабди с устройства. Те са прихванали, че ще има такава доставка, манипулирали са ги и този взрив стои там и се активира при получаване на конкретно съобщение. Втората вероятност: спомнете си, че преди няколко години имаше проблем с един от производителите на мобилни телефонни устройства. Имаше случаи, в които батерията просто гърмеше. Втората спекулация е, че израелските тайни служби са намерили уязвимост в пейджърите, която дава възможност, ако изпратиш конкретен пакет на информация, на него да му е необходимо твърде много сила, от това батерията да прегрее и да се взриви”, коментира експертът по кибурсигурност Любомир Тулев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2138 |18.09.2024 Ден без загинали на пътя . 0| 2141 |18.09.2024 Журналистът Момчил Инджов: Еврокомисарят е като министър. Ние сме в по-слаба позиция . 1| 2137 |18.09.2024 Министърът на отбраната ще участва в среща от формата „Букурещ-9” . 1| 2133 |18.09.2024 НС ще обсъди промените в Закона за насърчаване на инвестициите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads