Реклама / Ads
1| 2450 |19.09.2024 НОВИНИ

Димитър Къцарков: Митът за голямото страшилище Хизбула и мощният му съюзник Иран беше разбит. Или по-точно взривен

.
Димитър Къцарков
"Колкото и Хизбулла да демонстрира и да пуска заплахи срещу Израел за ответни удари, те не са в състояние да влязат в директна конфронтация с Израел".
 

Димитър Къцарков, международен анализатор и специалист по Близкия изток, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Пейджъри, уоки-токита, не знам какво следва, но имам известни подозрения!







Уязвимостта на Хизбулла и техните съюзници е вече ясна за всички. След ликвидирането на Фуад Шукр в края на юли, отговорът на Хизбулла беше забавен с почти месец след ликвидирането му, като в края на август те изстреляха 300 дрона и ракети по посока на цели в Израел. Този отговор не впечетли никого, а откакто повече от 60 000 израелци и около 100 000 ливанци евакуираха граничните зони между двете държави, на ежедневна база продължава да има удари по бази на Хизбулла и съответно ракетни обстрели по Израел.

Досега Хизбулла призна, че за последната една година е изгубила 400 борци в Южен Ливан, което е почти два пъти повече в сравнение с войната от 2006 г.

 

Всичко това подсказва едно!


Колкото и Хизбулла да демонстрира и да пуска заплахи срещу Израел за ответни удари, те не са в състояние да влязат в директна конфронтация с Израел!


След операцията на Израел от вчера и днес (17 и 18 септември, бел. ред.) са ясни две неща:


1. Митът за силата на Хизбулла е разбит. Организацията и средствата и за комуникация са пробити (взривени очевидно), а официалният спонсор (Иран) също е компрометиран след редица провали на службите им, които допуснаха ликвидирането на ключови техни прокси съюзници (Исмаил Хания и други). Следователно ако Хизбулла сега не отговорят на тази операция на Израел по мащабен начин, то те ще покажат, че абсолютно не са в състояние да бъдат вече основното прокси на Иран срещу Израел.







2. Второто важно нещо, което тази операция показва е, че Израел е напълно готов да влезе в мащабна война с Хизбулла и държавата вече няма да толерира този продължаващ и постоянно тлеещ в тила конфликт.


Най-важното нещо, което Израел постигна е, че митът за голямото страшилище Хизбулла и мощният му съюзник Иран беше разбит или взривен по-точно!


Една нова военна кампания за Нетаняху на север обаче не е задължително да му донесе политически активи. Протестите срещу него, на които през миналата седмица бяха арестувани отново десетки протестиращи, заложническата криза и обтегнатите му отношения със САЩ, които очевидно са били брифирани за операцията, но не в подробности, все още се явяват основните пречки за израелския премиер. Да не говорим за факта, че през декември тази година се очаква делата за корупция срещу Нетаняху отново ще влязат в съда, като този път на свидетелската скамейка ще седне точно Нетаняху.


Ако митът за това, че Хизбулла е вече пробита като организация е налице, то съществува вече ясното основание да се смята, че Нетаняху повече не може да бъде премиер без Израел да е в състояние на война.


Тоест една мащабна военна кампания на Израел на север срещу Хизбулла и влизане в Ливан изглежда все по-видима на хоризонта и това е само поредната прелюдия към такова развитие на ситуацията!




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2255 |19.09.2024 Заловиха фалшиви „маркови“ стоки за близо 2 милиона лева . 4| 4868 |19.09.2024 Гърция въвежда строги наказания за разхищаване на вода . 0| 2739 |19.09.2024 Цените нагоре ни вгорчават кафето и шоколада . 11| 8495 |19.09.2024 Николай Кръстев за ФрогНюз: Сърбия дрънка оръжие до българската граница, защо? Кремъл би използвал пионките си в региона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads