Реклама / Ads
3| 3006 |21.09.2024 НОВИНИ

Руслан Трад: Ударът с пейджърите е част от дългосрочна операция на Израел срещу "Хизбула". Русия се намесва

.
Руслан Трад
Ударът с пейджърите е част от много по-широка и много по-дългосрочна операция, която Израел води в Ливан срещу "Хизбула". Това мнение изрази пред БНР журналистът Руслан Трад, съосновател на военния журнал "De Re Militari".
 

Израел мълчи в такива моменти, но израелското участие е най-вероятното обяснение на тази операция. Ескалацията е очевидна, посочи той.

 

Най-вероятно предстои военна операция, която ще цели подсигуряване на граничните райони, прогнозира Трад .

 

Тези пейджъри и уоки-токи са остаряла техника, но се използват в различни армии именно заради това, че са трудно проследими и трудни за хакване. Но тук има точно хакване на устройствата и взрив, който е сложен вътре в тези 5 хиляди пейджъра, които се взривиха, обясни журналистът.

 

"Хизбула" има огромна и много добре структурирана мрежа за доставка на подобни компоненти. Най-вероятно пратката с пейджърите е била прихваната, устройствата са били разглобени и сглобени наново, заяви той.

 

"Иначе няма как това устройство да бъде по този начин дистанционно задействано и манипулирано."

 

Смята се, че тези пейджъри се използват по-активно от юли насам, като те се раздават и на ниско и средно ниво, не само на командири, допълни анализаторът. Той изтъкна, че досега не е имало такъв пробив.


"Израелците изключително внимателно пресмятат своите възможности. Те разбират, че са заобиколени от проблеми или задаващи се проблеми. Имаме активен фронт в Ивицата Газа, което в бъдеще ще представлява сериозен проблем за сигурността на цял Израел. Имаме Западен бряг с потенциал да възпламени и други части на Израел. И имаме северен фронт. Израелската армия премества военни единици от Газа към северния фронт. Тази военна сила ще бъде използвана. През последните месеци Израел много внимателно калкулира. От другата страна също не спят. Има постоянно движение на сили, които през последните месеци се струпват бавно-бавно по райони, които са ключови за атака по израелски позиции", коментира Руслан Трад.

 

Руснаците наблюдават ситуацията, засилиха ученията със сирийската армия по границата с Израел и прехвърлиха поне една ПВО – система на "Хизбула", очерта друг елемент от картината журналистът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2437 |21.09.2024 Проф. Бранислав Сланчев: Тази война може да се закучи, докато Путин е жив . 0| 2454 |21.09.2024 Нови удари срещу Харков, десетки ранени . 3| 4587 |21.09.2024 Нов удар за много пенсионери . 4| 3934 |21.09.2024 Проф. Палангурски за ФрогНюз: 22 септември - денят, в който България заяви свободата си на света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads