Реклама / Ads
1| 2350 |19.09.2024 НОВИНИ

Пейджърите на Хизбула продължават да избухват, втора вълна на атаката в Ливан

.
Паника в Ливан и страхове от задълбочаване на кризата в Близкия изток след втората вълна от експлозии на безжични комуникационни устройства. Най-малко 20 души са загинали, а повече от 450 са ранени в сряда, само ден след серията смъртоносни взривове на пейджъри на членове на проиранската групировка "Хизбула".
 

Този път са избухнали радиостанции от типа уоки-токи в южните предградия на столицата Бейрут, долината Бекаа и Южен Ливан - райони, смятани за крепости на Хизбула. 







Разузнаването в Ливан смята, че зад двете атаки стои Израел, откъдето обаче досега няма официален коментар. Все пак министърът на отбраната на Израел обяви "нова фаза във войната“ с акцент на север, където е границата с Ливан.

 

"Вярвам, че сме в началото на нов етап от войната и трябва да се адаптираме. Това важи за всички. Със сигурност за тези, които са във въздуха или контролират случващото се във въздуха, защото позицията тук е по-силна - това не е Хамас. Това е нещо друго и ние трябва да се подготвим за това съответно и да го вземем предвид. На първо място, центърът на тежестта се премества на север. Това означава, че преместваме ресурсите, силите и енергията си в северна посока. Не сме забравили заложниците и не сме забравили целите си на юг", заяви Йоав Галант, 
министър на отбраната на Израел.

 

Най-малко 20 души са загинали, а повече от 450 са ранени при втората вълна от експлозии безжични комуникационни устройства в Ливан, твърди министерството на здравеопазването

 

Уоки-токита, използвани от членове на въоръжената групировка Хизбула, се взривиха в южните предградия на столицата Бейрут, долината Бекаа и Южен Ливан - райони, смятани за нейни крепости.

 

Някои от взривовете са станали по време на погребения на някои от 12-те души, които според министерството са били убити при експлозията на пейджъри на членове на Хизбула във вторник. Хизбула обвини Израел за това нападение. Израел не е направил коментар.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2251 |19.09.2024 Първа среща: Фон дер Лайен събра кандидатите за еврокомисари в Брюксел . 0| 2974 |19.09.2024 Значителна облачност над голяма част от страната, валежи - в следобедните часове . 1| 2478 |18.09.2024 Йоав Галант: Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница . 2| 4991 |18.09.2024 Шефът на ФБР: Разбихме втора голяма китайска хакерска група

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads