Реклама / Ads
6| 2751 |02.05.2023 НОВИНИ

Милен Керемедчиев: Инцидентът с главния прокурор ще ни се отрази много лошо в международен план

.
Източник: БГНЕС
Инцидентът с главния прокурор ще ни се отрази много лошо в международен план, изказа мнението си пред БНР бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев.
 

"Отново отрицателни новини излизат от България за това, че не само нашата политическа обстановка е нестабилна и непредсказуема, но тя явно води до активиране на организираната престъпност, до невъзможност на държавата да се справя с криминалния контингент. Това са все сигнали, които показват, че България и българските представители ще имат много трудна задача да убедят своите европейски партньори, че сме стабилен, предсказуем и предвидим член и на НАТО, и на ЕС. Много лоши сигнали и за чуждестранните инвестиции в България, защото сигурността и стабилността на държавата е основен фактор за спокойствието на инвеститорите. Всичко това ще окаже негативно влияние и върху икономическата среда в страната, а и външнополитическият образ определено ще пострада", коментира той в интервю за предаването "Преди всички".


Керемедчиев припомни, че критиките относно върховенството на закона и ефективната борба с организираната престъпност са пречката пред България за интеграцията ѝ в Шенген и еврозоната. Той подчерта, че от прокуратурата се обявяват "гръмки действия", които обаче остават без последствия:


"С такива пиар акции едва ли ще можем да имаме стабилно присъствие и аргументи пред своите партньори. Не е само Нидерландия тази, която повдига въпроса за борбата с корупцията. И другите държави поддържат нейното мнение, просто Нидерландия е рупорът, който изказва всеобщите опасения на европейските ни партньори за това, че България политически се движи в нестабилна среда, а тази среда води до увеличаване на корупционните практики, нестабилност в общите решения, които се взимат на европейско ниво, и непредсказуемост. Много трябва да се свърши. Топката е най-вече в парламента. Първо трябва да се сформира стабилно мнозинство и да се излъчи правителство, което все пак да покаже някаква дългосрочност, както и да приеме изключително бързо законите, които са необходими".


Според него приемането на законите ще покаже, че има воля за промяна, за борба с корупцията, за върховенство над закона, за контрол над главния прокурор. 


Милен Керемедчиев не вижда никакво приближаване на страната ни към Шенген. По думите му обаче това започва да се обвързва и с приемането ни в еврозоната. 


"Преди това те бяха две отделни процедури, две отделни писти, по които трябваше да се изпълняват критерии, но сега те се доближиха и те вървят ръка за ръка. Отдалечаването ни от Шенген означава и отдалечаване от еврозоната и обратното".


Според него опитът за покушение на главния прокурор няма да наклони толкова много везните от общия имидж, който България има. 


Трафикът на мигранти през България става изключително добре организирана и структурирана схема, която показва, че явно има и чадър, коментира още бившият заместник външен министър. И добави:


"Неефективната борба с трафикантите на мигранти показва, че в момента властите в България са безсилни или не желаят, или са контроилирани от такива организации, които безпрепятствено продължават да извършват тази дейност".


Милен Керемедчиев коментира и бюджета, внесен от служебния кабинет. Според него ще е много трудно да се свали дефицитът на 3%. Той смята, че служебното правителство е направило грешка и е изпратило лош сигнал към европейските институции със заложения толкова висок дефицит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2854 |19.04.2023 Милен Цветков ни гледа от отвъдното, а убиецът му се опитва да отложи присъдата . 2| 2646 |19.04.2023 Отложиха делото за смъртта на Милен Цветков . 2| 2816 |19.04.2023 Три години след трагедията: Делото за смъртта на Милен Цветков стигна последната съдебна фаза . 2| 2615 |12.04.2023 Доц. Милен Любенов: ГЕРБ да поемат отговорност и да предложат кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads