Реклама / Ads
4| 3005 |27.06.2023 НОВИНИ

Милен Велчев: С единия крак сме в еврозоната, с другия - отвън

.
Източник: БТВ
Това е реалистичен бюджет. Бих искал да видя повече за приходната част на бюджета.” Така бившият финансов министър Милен Велчев коментира проектобюджета на държавата в предаването ”Лице в лице” на БТВ.
 

"Не е време сега да се правят големи промени. Може да възникне въпросът - до колко е разумно тези социални плащания да се увеличават, предвид, че трябва да имаме 3% дефицит", отбеляза той.

 

Милен Велчев коментира и изчезналите 1 млрд. лв. от БЕХ. Той изтъкна, че не е лесно да се скрият 1 млрд. лв. "Огромната част от тези пари са вземания от топлофикационни дружества. На всички е ясно, че когато газът поскъпва с десетки проценти, това не се отразява в цените на парното. Парите от тези цени на газа не са влезли в БЕХ. Основният длъжник е Топлофикация София." Той посъветва Асен Василев да не разчита на тези пари.

 

Милен Велчев коментира избора на шеф на БНБ. "БНБ е основният регулаторен орган за банковата система. Макар че личността на председателя на БНБ не е толкова важна, защото сме във валутен борд.

 

Надзорът на банките в голяма степен се осъществява от Европейската централна банка. БНБ има своята роля в доказването пред нашите партньори, че сме готови за еврозоната. С прекалена пасивност или бойкот може шефът на БНБ да попречи на влизането в еврозоната."

 

Велчев изтъкна три аргумента за ползата от влизането ни в еврозоната. Пръвият аргумент е политически - това е поредната крачка в интеграцията ни в ЕС. "Добре е да участваме във вземането на финансови решения".

 

Второ - много инвеститори чакат да се реши дали България ще влезе в еврозоната или - не. "С единия крак сме в Еврозоната, с другия - отвън".

 

Третият аргумент е, че това дългосрочно ще понижи лихвите, коментира Милен Велчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3183 |25.06.2023 Милен Керемедчиев: Руският президент отгледа тези чудовища. Пригожин е само върхът на айсберга . 8| 2941 |24.06.2023 Милен Керемедчиев: Пригожин не иска Путин, а Шойгу . 4| 2927 |21.06.2023 Делото Милен Цветков: Николов проси снизходителност, моли се на Господ душата му да почива в мир . 1| 2741 |21.06.2023 Делото за смъртта на Милен Цветков влиза във ВКС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads