Реклама / Ads
0| 2727 |18.11.2022 НОВИНИ

Милка Христова: Общинското здравеопазване трябва да бъде достъпно и качествено за всеки нуждаещ се софиянец

.
Милка Христова
Нека с приемането на новата Наредба за жилищната политика на СО да създадем специален фонд, чрез който да заделим общински жилища за специалисти с медицински професии, за да се справим с липсата на кадри, предложи заместник-председателят на СОС от БСП

Общинското здравеопазване трябва да бъде достъпно и качествено за всеки нуждаещ се софиянец. Това каза заместник-председателят на СОС и на комисията по здравеопазване и социална политика от БСП Милка Христова. Тя коментира темата по време на пресконференция в Столична община, на която присъстваха представители на всички политически групи. Пред медиите бяха представени приоритетите за инвестиране на 5,6 милиона лева, които СОС гласува за общинските лечебни заведения.

 

"Групата на БСП единодушно подкрепи този доклад, припомни Милка Христова. - Няма как да е иначе, при положение че в платформата на нашата партия за местните избори през всички мандати частта "Здравеопазване" винаги е била на едно от първите места с акцент за достъпна и качествена здравна помощ".

 

Тя добави, че основният смисъл на общинското здравеопазване е да бъде със социална насоченост. "То трябва да бъде достъпно и за здравно неосигурените софиянци, каза Милка Христова, която е заместник-председател на БСП - София и на групата на социалистите в СОС. - Никак не е случайно, че Столична община всяка година заделя в бюджета си около 10 милиона лева за здравно неосигурени лица и за дейности, които Здравната каса не покрива".

 

Милка Христова коментира и темата за оставането на младите лекари и специалисти в сферата на общинското здравеопазване. "Това ни е основен проблем. Пари ще се намерят, но най-важният капитал са хората, каза тя. - Имаме идеи как да се справим с липсата на кадри. Мисля, че всички политически сили ще се обединят около предложението при приемането на новата Наредба за жилищната политика на СО, да създадем специален фонд, чрез който да заделим общински жилища за специалисти с медицински професии. Те ще имат възможност да сключват дългосрочни договори, респективно ще работят в нашите общински лечебни заведения. Така тази прекрасна апаратура, която представихме днес, ще намери своите добри стопани".

 

Заместник-председателят на СОС от БСП отбеляза също, че здравеопазването не бива да бъде територия за политическа празна реторика. "С този доклад, който приехме, ние доказахме, че сме конструктивни в нашите действия в ролята ни на опозиция, коментира Милка Христова. - Винаги сме били смели в работата ни в полза на хората и подкрепяме всички разумни предложения. Здравеопазването не е място, в което трябва да допускаме политически упражнения. Не е достойно, защото става въпрос за живота на хората".

 

Милка Христова добави, че в сферата на здравеопазването в София, а и не само, огромните усилия трябва да бъдат насочени в посока превенция и профилактика. "За съжаление, в момента общинското здравеопазване работи така, че точно тези две сфери са леко пренебрегнати, каза тя. - И на нас се пада задължението и отговорността да променим това. Предизвикателствата пред нас са големи, но случилото се днес представяне е стъпка в правилната посока. Преди години си имах мечта в Бюджета на Столична община да бъде отделен 1% за здравеопазване. Постигнахме го, а сега мечтата ми е стигнем и 2%".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2362 |26.10.2022 Милка Христова: Максимално удобство за живот и пестенето на времето на всеки гражданин да е основната цел Стоична община . 0| 3020 |13.10.2022 Проф. Ива Христова: През ноември вероятно ще засечем първите случаи на грип . 3| 3013 |06.10.2022 Проф. Ива Христова: Очаква се много по-голяма грипна вълна тази година . 0| 2390 |17.09.2022 Милка Христова: Тревожно е, че трайно намаляват приходите от общинска собственост в СО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads