Реклама / Ads
0| 2361 |21.07.2023 НОВИНИ

Милка Христова: Отстранихме проблема в ”Мусагеница”, но кардинално решение на въпроса с презастрояването няма

.
”Решението на проблема в столичния квартал ”Мусагеница” е добро, но е частично. Големият казус със строежите в междублоковите пространства и зелените площи продължава да стои пред нас.”

Това каза заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова. Тя и заместник-председателят на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков присъстваха вчера вечерта на срещата на общински съветници от всички политически групи с протестиращите граждани от квартал "Мусагеница" пред блок 101.

 

Въпросното място беше отредено за строителство на жилищен блок с близо 5000 кв. м разгъната площ. Гражданите от квартала обаче организираха серия от протести на мястото и пред Столична община и блокираха движението по бул. "Г. М. Димитров" в желанието си да запазят терена от застрояване и да си остане зелена площ.

 

"Проблемът с презастрояването в София вече повече от 15 години възбужда най-силно гражданското недоволство, коментира Милка Христова, която е заместник-председател на БСП - София и на групата на социалистите в СОС.

 

"Отлично разбирам хората, които се опитват да запазят зелените площи, светлината и въздуха около блоковете си. Гражданите в "Мусагеница" показаха истински стоицизъм и последователност в недоволството си срещу плановете за застрояване и в крайна сметка постигнаха успех. Той се дължи до голяма степен и на осмислянето на проблема от страна на всички политически групи в Столична община. Радвам се, че този път проявихме единодействие и намерихме правно решение на създалата се ситуация, а инвеститорът се съгласи с предложението. Този добър резултат беше постигнат след дълги преговори, в които групата на БСП взе активно участие и даде професионални конкретни предложения за разрешаване на проблема".

 

В крайна сметка инвеститорът ще получи имот в район "Младост", на който ще може да реализира строителство, а теренът в "Мусагеница", който гражданите бранеха самоотвержено, ще бъде отреден за зелена площ със статут на публична общинска собственост.

 

"С колегите от групата на БСП винаги сме защитавали интереса на гражданите и активно сме участвали в решаването на подобни казуси и в район "Младост", припомни адвокат Милка Христова.

 

"До момента с наша помощ има спасени над 15 имота от застрояване в този район. За съжаление, това са частични решения, а големият проблем с презастрояването си остава. И трябва да бъде отстранен кардинално. Нашата позиция винаги е била за търсене на генерално решение след допуснатите много грешки в недалечното минало, голяма част от тях дори с престъпен характер, които доведоха до тези казуси днес. За да се справим са необходими много работа, търпение и политическа воля. Наложително е да бъдат променени ПУП на районите, чрез които да бъде отстранена възможността за застрояване на междублоковите пространства и зелените площи в кварталите. Само така ще намерим трайно законово решение на този проблем. Това, което се случи в "Мусагеница" - добро крайно решение, но постигнато по толкова сложен, изнервящ, дълъг и труден път и за гражданите, и за нас, общинските съветници - не е добър вариант. Генералното справяне с този казус тепърва предстои."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2367 |12.07.2023 Христина Христова: От този бюджет, приеман юли месец, не можем да очакваме реформи . 1| 2617 |09.07.2023 Проф. Ива Христова: Има риск от разпространение на малария . 0| 2386 |06.06.2023 Милка Христова: ВАС насрочи за 13-ти юни делото за цената от 1,60 лв. на билета за еднократно пътуване в градския транспорт в София . 3| 3205 |26.03.2023 Десислава Христова: Всички ин хаус договори имат аванси. Доста от проектите не са направени както трябва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads