Реклама / Ads

3| 3963 |05.06.2020 НОВИНИ

Милка Христова: „Визия за София“ звучи по-скоро като мечта

.
Милка Христова
Документът е амбициозен, но това което не достига и ме притеснява е, че той по-скоро звучи като мечта за София. Това, което очакваме да видим е по-голяма конкретика по отношение на мерките и стъпките, чрез които заложените цели и приоритети ще бъдат постигнати.

Това каза заместник-председателят СОС от БСП Милка Христова пред БНР по повод предложената дългосрочна стратегия за развитие на столицата „Визия за София“.

 

Според Христова, ако Визията не доведе до промяна на Общия устройствен план на Столична община, рискуваме да останем само с една много добре развита идея. Тя обясни, че е скептично настроена, защото обявеният от кмета Фандъкова 6-месечен срок за изработване на задание за промяна на Общия устройствен план е нереалистичен.

 

Общинският съветник от БСП припомни и какви са причините Столичният общински съвет да вземе решение да се разработи подобен документ. „През лятото и есента на 2016 г. се засили гражданското недоволство и бяхме свидетели на масови протести, свързани с изострянето на сериозни проблеми в развитието на града. Приетият през 2009г. Общ устройствен план на София не спря, а стимулира презастрояването на града, изтъкна Христова - Разработените въз основа на него подробни устройствени планове на районите не само не преустановиха преуплътняването им, а го стимулираха, особено в „Младост“, „Изток“, „Лозенец“, „Красно село“ и др.“.

 

„Оказа се, че новите квартали като „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади“ са без предвидени и планирани терени за общински детски заведения, лечебни заведения, площи за спортуване, детски площадки. Засили се неимоверно транспортният трафик. Задръстванията станаха нетърпими, а поради липса на паркоместа колите превзеха, както тротоарите, така и зелените площи и уличните платна“, описа ситуацията Милка Христова.

 

„Стана ясно, че без промяна на ОУП, респективно на промяна на конкретизиращите го подробни устройствени планове на районите, развитието на нашия град ще поражда конфликти, а няма да решава проблеми“, посочи тя и допълни, че София се нуждае от нова философия на изграждане и развитие.

 

„Оформи се идеята, че подобно изменение на ОУП може и следва да бъде направено само въз основа на стратегически документ, който да даде основните насоки, цели и приоритети за развитието на Столична община. Така се стига и вземането на решение от СОС на 23.2.2017г. за разработване на „Визия за София“, като дългосрочната стратегия за развитието на града”, обясни Христова.

 

Тя каза, че представената разработка на „Визия за София“ дава известна доза оптимизъм, че за столицата може да се създаде стратегия, каквато имат много големи градове и столици. И тя действително да внесе порядък в развитието на Столична община.

 

„Политическата сила, която представлявам - БСП винаги се е заявявала и държала като конструктивна опозиция в Столичен общински съвет. От тази гледна точка нашият подход към „Визия за България” ще бъде конструктивен. Отношението и начина на гласуване по този документ ще определим след широко обсъждане с граждани и експерти, като направим и своите конкретни предложения и забележки“, заяви заместник-председателят на групата социалистите в СОС.

 

„Преди да подкрепим „Визия за София“, трябва да бъдем убедени в нейната полезност и приложимост“, категорична бе Милка Христова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 11| 4793 |26.05.2020 Проф. Христова: По-близо сме до откриването на лекарство, отколкото до ваксина за COVID-19 . 0| 5136 |20.05.2020 Проф. Ива Христова: Ваксина ще има към края на 2020, но втората вълна ще е започнала . 1| 3627 |25.03.2020 Милка Христова: Общинското здравеопазване е заплашено от финансов колапс . 1| 3495 |27.01.2020 Милка Христова: Подкрепяме доклада за решаване на водната криза в Перник, но ще търсим политическа отговорност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ