Реклама / Ads
0| 5925 |26.05.2011 НОВИНИ

Мина на първо четене Законът за социално подпомагане

.
Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение на Закона за социалното подпомагане с 73 гласа "за", 21 - "против" и 9 - "въздържал".
 

Според промените в закона терминът "Социално подпомагане" се заменя със „Социална закрила". За финансиране на дейности и мероприятия, свързани с провежданите политики в областта на социалното подпомагане, се създава фонд „Социална закрила", който ще е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на труда и социалната политика.

Основният мотив, налагащ промяната в Закона за социално подпомагане, е укрепването на административния капацитет на новосъздадения Фонд „Социална закрила", който е правоприемник на съществуващия Фонд „Социално подпомагане".

До момента Фонд „Социално подпомагане" не е имал утвърдена структура и експерти, което води до риск от невъзможност за изпълнение на възложените му със Закона за социално подпомагане функции за осъществяване на дейности в областта на социалното подпомагане - отпускане на помощи в особено критични житейски ситуации и подпомагане на процеса на предоставяне на социални услуги.

Със законопроекта се определят органите на управление на новосъздадения фонд. Предвижда се той да се ръководи и представлява от изпълнителен директор, който ще се назначава от министъра на труда и социалната политика. Решенията ще се вземат от Управителен съвет, който ще се оглавява от председател, определен от министъра на труда и социалната политика.

Тази нормативна промяна цели постигане на ясна регламентираност и прозрачност по отношение на функциите, дейността и отчетността на фонда с оглед още по-всеобхватното, по-правилното и законосъобразно изпълнение на държавната политика в сферата на социалната политика.

С предлаганите промени се прецизират и случаите, в които ще се отпускат средства от фонда. За целта се предвижда министърът на труда и социалната политика да утвърди методика, в която подробно ще бъдат разписани условията, редът и критериите, при които ще се отпускат социални помощи и ще се финансират проекти в областта на социалните услуги.

Предложението е в изпълнение на мярка 8 от Плана за действие на Министерството на труда и социалната политика в изпълнение на Плана за изпълнение на мерките за оптимизация на държавната администрация (2010-2011 г.).

Този законопроект е напълно излишен според бившия социален министър Емилия Масларова. По думите й той цели да уреди на длъжност "едни 5 човека" и няма да реши проблемите на хората, които имат нужда от социално подпомагане.

Колегата й от БСП и депутати от ДПС също бяха категорично против предложенията на правителството, тъй като с измененията в този закон на практика не се променя начина на финансиране на фонда, нито пък неговата работа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4656 |12.05.2011 Законът за военната полиция мина на първо четене . 75| 6007 |01.05.2011 С. Станишев плюе правителството пред първомайски митинг . 5| 4647 |10.03.2011 30 % от родните първолаци са с наднормено тегло . 1| 5080 |25.02.2011 77-годишен дядо ще става първолак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads