Реклама / Ads
2| 4858 |18.07.2018 НОВИНИ

О. Минчев пита властта: Ще бъдат ли превърнати Странджа и Рила в бежански лагери?

.
Огнян Минчев
Споменава ли се България - в частност югоизточните територии на страната - като възможна локация за концентриране на бежански лагери и центрове за разглеждане на молби за убежище?

През последните няколко дни в интернет издания, на които аз лично нямам никакво доверие, се превърта новината за взето "някъде в Европа" решение териториите около турската граница - чети Странджа и Родопите - да бъдат определени за изграждане на бежански лагери, в които да се концентрират прииждащите от Турция мигранти.

 

Обикновено подминавам подобни информации поради крайно ниската вероятност да имат общо с истината по въпроса.

 

Този път обаче кампанията е особено силна, продължава вече повече от седмица и въвлича като предполагаеми "новини" информации от Брюксел, Израел и някои международни институции.

 

Затова се обръщам към българските евродепутати - от всички партийни фамилии - с молба да дадат отговор според собствената си информираност на следните въпроси:

 

1. Имат ли информация подобен въпрос да е бил обсъждан - формално или неформално - в която и да е от европейските институции?

2. Споменава ли се България - в частност югоизточните територии на страната - като възможна локация за концентриране на бежански лагери и центрове за разглеждане на молби за убежище?

3. Има ли сериозни разговори в средите на европейските институции за разполагане на подобни лагери и центрове в югоизточната периферия на Европа - имаше информации за планирани подобни центрове в Албания и други страни на западните Балкани?
4. Свързани ли са последните споразумения - колкото и да са условни и общи - по въпросите на миграцията между страните членки на ЕС със създаване на подобни лагери и центрове на територията на съюза?
Официалната информация досега фокусираше създаване на подобни центрове в страни извън ЕС, в близост до големите канали за миграция?

5. Известно ли е на българските членове на ЕП българското правителство или отделни негови членове да са обсъждали по какъвто и да било повод подобна възможност за разполагане на лагери и центрове на българска територия и има ли изразена позиция на българските представители по този въпрос?

 

Предлагам в случаи на публични кампании с неизяснен произход, в които се намесват въпроси от ключово национално значение, да не се чака изразяване на официална позиция на българските институции, а да се реагира своевременно от страна на информираното обществено мнение и български представители в международни институции, които биха могли да предотвратят разгръщането на пропагандна истерия в услуга на чужди, антибългарски интереси.

 

Огнян Минчев, фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3796 |11.07.2018 Собственици на малки бензиностанции затапиха ГКПП ”Капитан Андреево” . 0| 4077 |09.07.2018 Полицаи ликвидираха мъж, опитал да напдане с нож жители в Северна Франция . 2| 3455 |06.07.2018 Китай опитал да вербува немски депутат . 0| 3598 |04.07.2018 Собственици на бензиностанции блокираха ”Капитан Андреево”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads