Реклама / Ads
20| 4943 |12.03.2011 НОВИНИ

О. Минчев: Сараите на ДПС създават корумпирана олигархия

.
Огнян Минчев
Българските депутати се избират по партиен принцип и нямат опит. Колкото повече намалява връзката на избраниците с избирателите, толкова повече се засилва брокерският характер на избора. Групата от Фейсбук ще поиска пълна лустрация на ДПС.
 

Това казаха политологът Огнян Минчев и Мехтин Мехмедов, които гостуваха в предаването Сеизмограф по БТВ.

Какво може да накара един депутат да подпише документ за изтегляне на 150 хиляди лева кредит – ако бъде включен в листата, ще го изплати бързо. Тези депутати са се отчаяли, че могат да изкарат тези пари, а може и да са получили по-добро предложение от това, което имат в Атака, така коментира проблемите в парламентарната група на Атака политологът.
Минчев обясни, че българската политическа традиция познава такива форми за принуждаване към известна политика. Стамболийски например е карал своите хора да пишат оставките си, но без определена дата.

Българските депутати се избират по партиен принцип и нямат опит, добави политологът и добави, че стават депутати поради послушание, а като влязат в парламента те вече имат други перспективи, а това причинява нестабилност.

Според Минчев колкото повече намалява връзката на избраниците с избирателите, толкова повече се засилва брокерският характер на избора. Промяната е възможна от гражданското общество, но у нас има голяма апатия и е трудно да прогнозираме гражданската мобилизация, каза той.

М. Мехмедов обясни, че никога не е бил член на ДПС. Просто трябва да се сложи край на нередностите в ДПС, затова групата от Фейсбук ще поиска пълна лустрация на ДПС. ДПС трябва да стане такава, каквато е създадена в началото, обяви целите на групата от Фейсбук той. Искаме да накараме хората да изразят своите мнения, това сега е трибуната, от която можем да кажем мнението си. Ние не искаме ново ДПС, искаме то да се обнови – без хора с агентурно минало, те да не участват в управлението.

Минчев поясни, че това не е първият бунт в ДПС, и други са се противопоставяли, но с К. Дал има и разлика. Дал е бил много години най-близо да А. Доган, ДПС се е пропукала. Ако К. Дал има успех и промени ДПС, това ще бъде най-вече от полза за българските турци, за тях най-сетне ще дойде 10 ноември, прогнозира политологът.

Движението на К. Дал трябва да навлезе по-дълбоко в сараите на ДПС, които създават корумпирана олигархия. ДПС обаче не е единственият участник в този корупционен модел, каза Минчев.

БНТ се издържа от данъците на гражданите, защо тогава няколко хиляди души да не слушат новини на турски език?, риторично попита той.

След 90-та година руско-миционерският  монопол стана икономически, енергиен монопол. Рафинерията е единствена в България и тя е руская собственост. На практика руски са и повечето инсталации. АЕЦ Белене ще бъде и руска собственост. Руските олигарси ще слагат такива цени, каквито са им необходими, обясни днешната ситуация в енергетиката Минчев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6273 |16.12.2010 Създават подземен музей на Филипопол . 65| 7153 |10.11.2010 Генерали и спортисти създават АБВ-то на Първанов . 8| 6374 |09.11.2010 ВАС решава за "сараите на Доган" до края на 2010 . 14| 5578 |29.10.2010 О. Минчев: Идва поредният политпроект на олигархията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads