Реклама / Ads
4| 3326 |22.12.2022 НОВИНИ

Драма, минималната заплата скара държавата, работодателите и синдикатите

.
Тристранката дава изявления
“В рамките на обсъжданията бяха изказани различни съображения, които разкриват че Националния съвет за тристранно сътрудничество не постигна консенсус по проекта на постановление”, каза социалният министър Лазар Лазаров, предаде Нова тв.
 

Проектът на постановлението е МРЗ за 2023 г. да бъде 770 лв. След дискусиите обаче от социалното министерство заявиха, че са склонни да ревизират тази сума и МРЗ да се вдигне на 780 лв. от 1 януари 2023 г., което е 50% от средната работна заплата.


“Още в първите дни на януари ще създадем работна група, която да започне работа по транспонирането на директивата и отчитането на всички нормативни актове, които ще бъдат изменени”, посочи Лазаров.


С определянето на МРЗ, което ще социалният министър ще предложи на МС се постига увеличение на МРЗ с 9,9 на сто спрямо настоящия й размер. Това е 20-процентно увеличение на годишна база, “което изцяло изчиства и компенсира натрупаната до момента инфлация”, допълни социалният министър.

 

„От няколко седмици България се тресе от различни варианти, механизми, схеми, числа, свързани с МРЗ. Очакванията на хората са за едно прилично и сериозно увеличени, което да подкрепи техните доходи”, каза Пламен Димитров от КНСБ.

Той обясни, че синдикатите искат 830 лева. „Това трябва да е целта за 2023 г.”, каза Пламен Димитров. Синдикатите са били склонни това да стане на два пъти – през януари и юли. „Но ние не можем да влезем в този консенсус, ако той не влиза в това, което пожелахме”, каза Димитров.

 

„Не подкрепихме проекта на постановление, който ни беше предоставен. Този проект беше публикуван, след като в НС на първо четене беше приет друг проект, според който минималната заплата трябваше да е много по-висока”, каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".


"През последните месеци ставаме свидетели на тежка безотговорност от страна на политчексия елит в стрнаата!”, заяви още Григорова, според която текстът за увеличение на МРЗ “се избутва назад в дневния ред, така че да не се стигне въобще до гласуване”.

 

По думите й увеличение на минималната заплата на 780 лв. няма да покрие инфлацията. Григорова заяви, че синдикатите са “склонни да се съгласят” МРЗ да стане 780 лв от началото на януари 2023 г., но ако след това последва “бърза промяна в рамките на следващите няколко месеца, така че да стигне поне до 830 лв.”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3053 |22.12.2022 БСП искат обяснения от Донев за минималната работна заплата. Той видя манипулация . 2| 3097 |22.12.2022 Правителството, бизнесът и синдикатите ще обсъждат 770 лв. минимална заплата . 0| 3372 |21.12.2022 Дацов: При разговорите за минималната работна заплата впечатляващи са или лъжите, или некомпетентността . 5| 3160 |21.12.2022 Експертът Н. Янков: При увеличение на минималната заплата много хора ще останат без работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads