Реклама / Ads
0| 2649 |16.06.2023 НОВИНИ

Министър Андрей Цеков: Целият ресурс на държавата е впрегнат за преодоляване щетите от наводненията

.
Източник: МС
Целият институционален ресурс на държавата е впрегнат за преодоляването на щетите от наводненията в Западна България. Това каза министърът на регионалното развотие и благоустройството Андрей Цеков.
 

Той увери, че ръководеното от него министерство е в готовност да помогне за спешни ремонти в пострадалите населени места:

 

"В рамките на град Берковица повечето е общинска инфраструктура. В крайна сметка АПИ поддържа късата пътна мрежа. Но ние, при условията на аварийна ситуация, сме изразили готовност чрез държавното дружество “Автомагистрали” да помагаме и за аварийни ремонти и мерки в рамките на населените места."

 

Поддържането на републиканските пътища е поставено под риск. Това стана ясно от отговорите на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков по време на парламентарния контрол.

 

По думите му към момента поддръжката се осъществява по договори от 2022 г., които са предмет на дейност зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации, анексирани с определени лимити: 

 

"В момента имаме една ситуация, в която ако не бъдат сключени договори до края на годината, независимо дали в момента държавата маскира текущи ремонти под аварийни, което е очевидно, няма да има никаква поддръжка".

 

Министър Цеков съобщи, че е възложил одит на законосъобразността на възложените процедури по обществените поръчки. Работна група на инспекторатите на АПИ и МРРБ ще проверява дали са спазени вътрешните правила. Срокът на проверките изтича следващата седмица.

 

В зависимост от резултатите, има два варианта за действие:

"Ако одитът покажем, че тези процедури страдат от пороци, които позволяват да се върнат поне на фазата на оценка отново на техническите предложения, тогава бихме имали възможност, евентуално казвам, да процедираме с едно ново класиране и с възлагане на пътното поддържане по тези процедури.

 

Ако обаче пороците са толкова сериозни, че те засягат изобщо законосъобразността на цялата процедура и изискват нейното прекратяване, то тогава наистина ще сме изправени в една тежка ситуация, в която ще трябва много бързо да пуснем едни поръчки по "бързата писта", но колкото и да е бърза, ще съществува реалната възможност да не можем да сключим тези договори до края на годината", каза министър Цеков.

 

Към момента има ресурс, който да осигури пътното поддържане под формата на аварийно-възстановителни работи в рамките на следващите месеци, увери министър Цеков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2990 |16.06.2023 Чапкънова подава топката на министъра на правосъдието: Надявам се той да номинира кандидат за главен прокурор . 0| 2748 |16.06.2023 Красимир Ненов, директор на ”Контурглобал Марица Изток 3“ АД, стана зам.-министър на енергетиката . 5| 5901 |16.06.2023 Сигнал до Фрог: Новият вътрешен министър спаси полицаи, но жертва пожарникари . 4| 2681 |16.06.2023 Министър Славов: Отваря се шанс да осигурим една реформирана прокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads