Реклама / Ads
4| 2701 |02.04.2024 НОВИНИ

Министър Богданов: Ползи от 1,1 млрд. лв. на година, когато станем пълноправен член на Шенген

.
Икономическият министър в оставка Богдан Богданов Източник: Стопкадър: bTV
"Когато станем пълноправен член на Шенген, тоест бъдем приети и по суша, тогава ползите за държавата биха били 1,1 млрд. лева на година."
 

Това мнение изрази в ефира на предаването "Лице в лице" по bTV икономическият министър в оставка Богдан Богданов.

 

Той прогнозира, че бихме могли да станем пълноправен член до края на годината. 





"Ние имаме абсолютно всички аргументи, че България и Румъния трябва да станат част от Сухопътния Шенген. Ако диалога с Австрия продължи, аз съм оптимист, че нещата ще се случат. Виждаме реалните икономически ползи. Надяваме се разумът да надделее и да станем пълноправни членове на Шенген до края на годината."

 

Запитан какво помпа инфлацията в момента, Богданов обясни, че към февруари средната годишна инфлация е спаднала до ниво около 3.3%.

 

"Има различни фактори, които допринасят за инфлацията. Хората в България имат повече свободен ресурс, който влагат в икономиката. Потреблението се повишава, но трябва да се намери и баланса между ръста на доходите и борбата с инфлацията. Доходите нараснаха в последните 3 г. много сериозно. Ако се продължи този тренд, тогава компаниите могат да си позволят да плащат и по-големи заплати. Инвестиции в страната ни има, има какво още да се желае. Реформата в съдебната система, регулаторите - това е фундаменталното условие, за да вървим напред", смята той.





По отношение на Сивия списък за пране на пари, в който бе включена България, икономическият министър в оставка сподели, че това е реален пример, с който показваме, че нямаме работещи институции. 

 

"Когато едно звено не функционира ефективно, това влияе на всички нас. Затова е нужна реална съдебна реформа. Сивият списък влияе на банковите гаранции и на българския бизнес. Това е само един от примерите как неефективна работа на институциите води до безвремие", изтъкна специалистът.

 




Според него трябва да имаме работещи институции, в които да има отговорни хора, които съвестно да си вършат работата. По думите му докато нямаме реални случаи на констатирани нарушения, както и осъдени хора, не може да имаме работеща икономика.

 

На въпрос дали Главчев му се е обаждал да участва в служебното правителство, Богданов отговори отрицателно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2572 |02.04.2024 Франция предлага ЕС да санкционира руски фирми, разпространяващи дезинформация . 9| 2732 |02.04.2024 Асен Василев се обяви против добавките: Нека не делим пенсионерите! . 1| 2681 |02.04.2024 Блинкън: Украйна се намира в критичен етап във войната с Русия и спешно се нуждае от повече западна помощ . 3| 5931 |02.04.2024 "Светът не бива да забравя, че в Украйна се води война". Животът се завръща в Буча, някои семейства обаче не могат да продължат напред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads