Реклама / Ads
0| 2333 |16.09.2022 НОВИНИ

Вътрешният министър: Отделни звена в системата на МВР са действали в услуга на Семерджиев

.
Иван Демерджиев Източник: стопкадър, БНТ
„Отделни звена в системата на МВР са действали в услуга на Семерджиев“ – така министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира пред обществената телевизия разследването и „полицейският чадър“ над Георги Семерджиев, който предизвика жестоката катастрофа на бул. „Черни връх“ през юли в София.

По думите му от доклада на инспектората става ясно, че различни подразделения са действали по различен начин - някои са спазвали стриктно задълженията си, докато други в определени моменти са подхождали по начин, по който нито законът предвижда, нито предвиждат правилата в МВР по отношение на Георги Семерджиев.

 

„Не може да се говори за цялостна координация. Може да се говори за отделни случаи, в които отделни звена в системата са действали в услуга на Семерджиев“, посочи министърът.

 

„Има някои неща, които са фрапантни като това, че той е бил задържан и пуснат да избяга след задържането, което е абсурдно. Имало е достатъчно полицейски сили и има ясно разписан протокол как се действа в такива случаи, за да се обезвреди и обезпечи лицето след като е задържано. След като е бил задържан, той е бил допуснат сама да отиде до автомобила си под претекст да се освободи от накитите, които има и да се върне при полицаите, което е абсурдно - това е един от случаите преди катастрофата“, заяви министърът на вътрешните работи.


„Има още три случая, които също са фрапантни. При тях са издавани наказателни постановления, т.е. деянието е третирано като административно нарушение при положение, че е имало всички налични данни, за да се докладва като престъпление и да се вземат мерки по отношение на извършено престъпление“, обясни Иван Демерджиев.

 

„Но в никакъв случай не става въпрос за обща координация. Отделни структури понякога в определени действия са участвали - 2 или 3 структури на МВР и една от тях е вършила работата си, но другите една или две са правили точно обратното и са съдействали на лицето. Никой не е взел решение той да бъде пуснат, а е допуснато той да избяга. Никой не го е освободил - поне няма такива данни някой да го е освободил официално“, отбеляза той. 


„Ако едно задържано лице така лесно може да избяга от полицията при налични полицейски сили там - това е пълен абсурд. Освен това, възникна и въпросът защо през 2014 г. докладът е изключително обемен и стряскащ по мащаб и защо едва сега разглеждаме случая „Семерджиев“ при положение, че това са действия, нарушения, трупани с години“, допълни вътрешният министър.

 

„Акцентът на проверките трябва да бъде актуалната ситуация, а не да се връщаме 6 години назад и да се проверява как едно лице е третирано 6 години назад. Всички, които са действали и са допуснали нарушения, очевидно са знаели какво е извършвано и всичките техни ръководители са били длъжни да знаят за тези действия и са били длъжни да вземат отношение“, посочи още министърът на МВР.


По всички близо 40 случая, свързани със Семерджиев, вътрешният министър е разпоредил да се образуват дисциплинарни производства и те да се движат максимално бързо и очаква съвсем скоро резултати по тях.

 

По думите му, има данни и за третиране от страна на прокуратурата. А колко високо стига „полицейският чадър“ в МВР ще стане ясно, когато приключи проверката. „Ще обхване един етаж нагоре и в зависимост от данните, ще се види до къде ще стигне“, категоричен бе той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10238 |15.09.2022 Регионалният министър: Провал е раздаването от ГЕРБ на авансови пари за ”Хемус” . 0| 2317 |13.09.2022 Регионалният министър: Строежът на лот 2 на „Хемус“ изостава и обезсмисля работата по лот 3 . 0| 2402 |05.09.2022 Земеделският министър: Няма прекомерна сеч в района на наводненията . 0| 2380 |27.08.2022 Бивш просветен министър: Не допускайте децата да останат вкъщи заради недостиг на отопление!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads