Реклама / Ads
5| 3807 |21.06.2021 НОВИНИ

Министър Денков: Началници на регионални структури ходят по партийни сбирки

.
Проф. Николай Денков Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Заварих една система, която очаква изпити. Последният месец беше приоритет успешно да преминат изпитите. Можем да отчетем една успешна кампания. Политизацията на системата - вижда се една йерархична структура, това трябва да бъде пресечено и това е нещо, за което трябва да работим всички. Началниците на регионалните структури ходят по партийни сбирки, които не са част от образователната ни система. Това някои хора го бяха приели за напълно приемливо, заяви пред Bulgaria ON AIR министърът на образованието проф. Николай Денков.
 

Относно това дали се предвиждат рокади в образователната системата, той обясни, че засега в сектора могат да бъдат спокойни. „В момента текат проверки, комплексни са, да бъдат спокойни колегите, ако е всичко е наред“, увери Денков.

 

Според него проблемите във висшето образование у нас са: „Имаме намаление на студентите с около 1/4 през последните 5 години. В икономика -  повече от 3 пъти, в администрацията - 4 пъти. Това е в резултат на стратегически решения. Идеята, че много лесно се завършва висше в България, не е вярна. Завършват около 50% от приетите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички трябва да завършат.“

 

Министърът обясни как би могла да се промени картината:

 

„Много често се казва, че има много висши училища, да - 52 на брой, 27 са в Югозападния регион. Има дефицит обаче в района около Бургас. Това е важно, защото младежи трябва да напускат тези региони и повече вече не се връщат. Натрупано в годините означава, че обезлюдяваме тези региони. Ние трябва да решим 3 проблема - да се открие висше училище в Северозападния регион, в София трябва окрупняване и общо да се повиши качеството.“

 

Николай Денков коментира и новата мярка за насърчаване „Отново заедно“, която предвижда около 30 000 ученици да отидат безплатно на лагери.

 

„Тези средства бяха предвидени за туризъм. Тези 30 000 ученици, как ще се разпределят, ще реши педагогическият състав. Всички държавни училища могат да участват, кандидатстването вече е стартирало като процедура. В началото на юли очакваме и първите документи“, уточни министърът и добави, че един от проблемите във висшето образование е липсата на кандидати в някои много важни специалности.

 

„Да се сключват договори между работодатели и бъдещи специалисти, да се дадат стипендии на деца с добър успех и те да отидат в тези компании“, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 20689 |19.06.2021 Министър Комитова: Искам да се разделя с ръководството на „Автомагистрали“ . 13| 6076 |19.06.2021 Министър Кацаров: Нов пик на коронавируса може да има още лятото . 3| 4330 |18.06.2021 Зам.- министър Демерджиев: Решенията на повечето проблеми в правосъдието изостават с 3-4 години . 7| 5112 |18.06.2021 Заради подкуп МВР разпита ексминистъра Мирослав Найденов от „Борисов 1“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads