Реклама / Ads
6| 3061 |13.01.2022 НОВИНИ

Министър Гьоков: Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската

.
Георги Гьоков Източник: БГНЕС
С нова добавка размерът на пенсията на всеки пенсионер ще бъде допълнен до този от месец декември. През януари, февруари и март пенсиите ще бъдат равни на декемврийските. Това заяви от парламентарната трибуна в НС министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков във връзка с преизчисляването на пенсиите и създадения хaoс около COVID добавките.
 

"Аз винаги съм се чудел защо управляващите, които въведоха COVID добавката за пенсионерите, го направиха чрез пенсионната система. НОИ има сериозни традиции при изплащането на различни добавки и затова е логичен въпроса защо тези изплащания не са в социалната система", допълни Гьоков.

 

Министърът обвини ГЕРБ за сегашното положение и кризата с пенсиите. „Дава се възможност на хората да получат информация по една тема, която вълнува цялото общество. Нормално е, когато голяма група от хора е получила по-малко заплащане, да се почувства ощетена, но няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Аз твърдя, че този проблем е следствие на решението на предходно 46-о Народно събрание. Решение, довело до усещане сред голяма група хора в пенсионна възраст, като несправедливо. Създаденото напрежение не е само от това, че са получили по-ниско плащане, а и за това, че при преизчисляване на пенсиите, подходът не е справедлив. Няма по-ниска пенсия за месец януари 2022 година спрямо месец декември 2021 година. Това са отнася за всички пенсии, дори за тези на нетрудова дейност”, заяви Гьоков.

 

"Ще бъде допълнена индивидуално на всеки пенсията до размера на декемврийската пенсия с с нова добавка. Всички пенсионери трябва да са наясно, че пенсията им плюс добавките през месеците от януари до юни 2022 г. ще бъдат равни на декемврийската пенсия през 2021 г. COVID добавката е до юни месец. Механизмът ще бъде такъв, че да не бъде ощетен никой", категоричен е министърът.

 

Той обясни, че във връзка с новата по-висока тежест на осигурителния стаж, са били преизчислени всички пенсии за трудова дейност. "Това преизчисляване се извърши без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година осигурителен стаж процента беше увеличен от 1.2 на 1.35", допълни министърът.

 

"Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж нарасна от 300 на 370 лева, което е увеличение с 23%, това се отрази благоприятно на доходите на 1.3 милиона пенсионери, размерът на социалната пенсия за старост се увеличи от 148 лева на 170 лева,

увеличение с 14.3%, това се отрази благоприятно на 58 000 пенсионери", изброи още той.

 

Гьоков подчерта, че пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6.1%, ако бъде постигнат консенсус с партньорите и че, този механизъм може да бъде приет от през юни 2022 година.

 

В момента депутатите от 47-ото НС отправят своите въпроси към социалния министър.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 4521 |13.01.2022 Министър Сербезова: Изискването за “зелен” сертификат не е дискриминация . 7| 3480 |13.01.2022 Зам.-министър: Мерките ще се съобщават 5 дни, преди да влязат в сила . 1| 3087 |13.01.2022 Депутатите изслушват социалния министър . 18| 3374 |12.01.2022 Протестиращите недоволни от отговорите на здравния министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads