Реклама / Ads
0| 4849 |26.10.2023 НОВИНИ

Министър Гвоздейков: БДЖ трябва да влезе в нова ера, ще работим бързо за това

.
"БДЖ трябва да влезе в нова ера. Голямата реформа, от която се нуждае, е технологична.  Успяваме да наваксаме чрез Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)". Това каза в интервю за "Лице в лице" министърът на транспорта Георги Гвоздейков. 
 

"Най-важното, което трябва да бъде постигнато в железопътния транспорт, това е безопасността. Това означава, че управлението на влаковете в гаровите пространства и по самия маршрут, трябва да се управлява от софтуер. В момента голяма част от това управление е аналогово, със стари системи", посочи той.

 

„Тази система се изгражда на много места, отдавна са проведени обществени поръчки, има сключени договори, на места предстои да бъде сключен договор. Надяваме се до 2026 г., когато трябва да приключи модернизацията на жп транспорта, всички системи за сигурност да работят и да постигнем максималната скорост“, обясни Гворздейков.

 

"ЖП транспортът има огромен потенциал, защото е най-екологичният и ще се опитаме да го направим сравнително бърз“, допълни министърът на транспорта.

 

"По ПВУ използваме всички инструменти. Имаме загубени пари по различните европейски програми, защото нямаме капацитет да управляваме тези проекти", коментира той.

 

Гвоздейков засегна и темата за медицинските хеликоптери, които страната ни очаква:

 

"До края на декември първият трябва да е готов за транспорт до България. Даже транспортът ще бъде направен с полет. Шестте пилота преминаха успешно обучение в Италия. В Италия са и инженерите с лиценз с право да обслужват точно този хеликоптер. Готови сме с екипаж за два хеликоптера, вторият хеликоптер трябва да дойде през юни. Лекарите са преминали съответното обиучение, но ще е необходимо още едно, което се прави на тренажор. Част от манипулациите се извършват по време на полет, обстановката е по-различна, отколкото на земята", обясни Гвоздейков. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4008 |26.10.2023 Китай и Русия наложиха вето на резолюция на САЩ за Газа . 7| 3787 |26.10.2023 И Нинова скочи да пази газа на Сърбия и Унгария: Президентът взе едно грешно и едно закъсняло решение . 8| 4779 |26.10.2023 Илиян Василев: Тезата със 73 стотинки на литър е килограм популизъм и грам невежество . 6| 11365 |26.10.2023 "Всичко е като през 40-те години, но сега сме фашисти." Руснаците отговарят на военната пропаганда с улично изкуство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads