Реклама / Ads
0| 3600 |20.05.2022 НОВИНИ

Министър Караджов: Парите от сметката за „Хемус“ са взети за компенсациите за тока

.
Гроздан Караджов Източник: БГНЕС
Когато встъпих в длъжност като регионален министър в специалната сметка за строителството на магистрала „Хемус” нямаше пари. По време на служебното правителство имаше недостиг на средства за компенсации и те бяха изтеглени временно. Това заяви пред журналисти Гроздан Караджов.
 

„При формирането на новия бюджет се разбрахме, че когато бъде разплетен казусът с инхаус процедурите, с постановление на МС ще сложим достатъчно средства в нея. Тъй като казусът не е решен, още няма средства“, обясни той.

 

Министърът отхвърли твърдението на ГЕРБ, че в сметката е имало 1 милиард лева: „Не, имаше около 490 милиона през лятото на миналата година. Точно тези пари са взети да се посрещнат за първите компенсации за тока през септември-октомври, когато беше големият удар“.

 

Освен това той твърди, че няма никакви гаранции за строителството.

 

„Строят го частни фирми, които са пренаети от „Автомагистрали“, но гаранцията се носи от държавното дружество, тоест от нас. Ние си плащаме и ние си носим гаранциите – това не окей и затова ги няма и парите”, обясни регионалният министър.

 

„Всеки момент се очакваме специалното юридическо становище за рисковете, които могат да се случат при евентуално прекратяване на договорите за инхаус“, поясни още Гроздан Караджов и призова за „още малко търпение“.

 

„Няма необжалвана процедура за основен ремонт. Прилича ми на саботиране. Някой сякаш нарочно се опитва да отложи ремонтите в България. Мисля, че става дума за организирана акция“, коментира още той.

 

„Не може превозвачите да носят на гърба си социални функции, които държавата е обещала“, заяви министър Караджов по въпроса с междуградските превози.

 

Относно пътностроителните фирми и дали са им изплатени парите, той заяви, че дотук са им платени 55% и очаква до края на другата седмица да станат 100%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3093 |20.05.2022 Във целия ЕС има ръст на киберинцидентите, твърди министър Божанов . 0| 3290 |20.05.2022 На фона на напрежение по оста София-Скопие: Военният министър на РСМ идва у нас . 0| 3891 |20.05.2022 Министър Йорданова: До 30 дни ще е готов законопроектът за разследване на главния прокурор . 0| 7558 |19.05.2022 Сигнал до НС: Зам.-министърът на земеделието от ПП Иван Христанов е в конфликт на интереси, участва в борд на частна фирма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads