Реклама / Ads
3| 2985 |24.06.2021 НОВИНИ

Министър Кацаров не изключва нова вълна на COVID-19 през лятото

.
Д-р Стойчо Кацаров Източник: стопкадър, БНТ
Това, че България е с ниски показатели по разпространение на коронавируса, не бива да ни успокоява. Не се изключва нова вълна през лятото, ако ситуацията с вируса се влоши. За това предупреди по БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.
 

По думите му сега България се намира в зелената зона сред страните в Европа, които са с най-ниски показатели по отношение на вируса, но това не трябва да ни успокоява. Той сподели, че една нова вълна може да ни върне в позицията от пролетта и да сложи край на туристическия сезон.

 

„Ние нямаме пълен контрол върху разпространението на вируса и инфекцията. Вече регистрирахме появата на индийски щам. Ако този процес продължи не можем да изключим със сигурност вълна, включително и през лятото. Единственият начин да се предпазим от последваща вълна и неприятности си остава ваксинацията“, допълни министърът.

 

Според него обаче за сега не се налага да се прилагат други ограничителни мерки.

 

„Следим внимателно разпространението на вируса, честотата на заболяванията и зависимост от това периодично намаляваме ограничителните мерки“, каза министърът.

 

По отношение на носенето на маски д-р Кацаров заяви, че ако продължим да се движим в зелената зоната, е възможно да се разшири обхватът на ваксинирани хора, които да се движат без маски.

 

Според д-р Стойчо Казаров здравната система у нас има нужда от по-добра организация.

 

„Много са нещата, които могат да бъдат променени. В моя кратък мандат това няма как да се случи, но се опитах заедно с колегите от Здравната каса и Лекарския съюз да дадем посока. Посока в това да се премахнат ненужните изисквания, да се премахнат лимитите, да се овласти пациента, пациентът да се включи в контрола на медицинските дейности и по този начин той да стане важният човек в системата. В тази посока трябва да са промените“, заяви той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5249 |23.06.2021 Министър Рашков: Идентифицирани са хора, които организират купуването на гласове за предстоящите избори . 16| 3532 |23.06.2021 Министър Кацаров: Добре е да се премахне монополът на Здравната каса . 2| 3594 |22.06.2021 Транспортният министър сезира ЕК за проблемите при преминаването на камиони през границите . 10| 8434 |22.06.2021 Д-р Мангъров: Здравният министър не е сбъркал с освобождаването на Тодор Кантарджиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads