Реклама / Ads
9| 5932 |01.06.2021 НОВИНИ

Министър Комитова: Извикахме фирмите, получили пари от ”Автомагистрали”. Никой не се яви

.
Виолета Комитова Източник: БГНЕС
Проверихме ”Автомагистрали” ЕАД. Темата е свързана с една група обекти, наречени свлачища и срутища и укрепване на пътни платна. 25 фирми държат 182 млн. лв. публичен ресурс от ”Автомагистрали” АД. Извикахме ги, но никой не се яви. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова. Тя съобщи, че изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД е излязъл в отпуск.
 

"Общественият интерес към "Автомагистрали" ЕАД е известен, към нас постъпиха множество сигнали, както от обществото, така и от комисия "Манолова". Комисията, която е съставила проверката е работила само по документи, които "Автомагистрали" е предоставила. Всички сте наясно на колко много места ние трябва да работим върху свлачища и срутища и укрепване на пътни платна. Извикахме на среща всички фирми, които са получили пари от дружеството, но нито една не се яви и нямам впечатления", уточни тя.  

 

"430 милиона лева са отпуснати за решаване на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна. Тези средства са постъпили в регионалното министерство и от там в АПИ. От тях 231 милиона лева са преведени на дружеството "Автомагистрали", което е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона и тези договори касаят 84 обекта. Говорим за 84 различни обекта, които са посочени конкретно", подчерта Комитова.

 

"Към днешна дата от всички 84 броя обекти имаме само един изпълнен - това е срутището до Рилския манастир с похарчени 6 милиона лева. 182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране", обясни министърът.

 

На въпрос какво може да стане с тези 25 фирми, които държат в себе си тези 182 милиона лева, отговорът беше, че те са застраховани.

 

"Зададохме си въпрос било ли е възможно да не раздаваме тези пари по тези договори преди получаването на разрешение за строителство. Това беше и причината за освобождаването на ръководстовот на АПИ", допълни министър Комитова.

 

"Всеки знае, че минават години докато се издаде разрешение на строеж", обясни министърът. По думите й, е било възможно финансирането да не се отпуска предварително за бъдещ строеж, който ще се реализира след 5 години. Не съм в позиция да казвам колко е изгубила държавата от това. Оценките ги оставяме на други хора", допълни регионалният министър.

 

На въпрос за заплатите в АПИ, Комитова заяви, че те са увеличени с по 2 и нещо нагоре за 4 години. Според нея трябва да има проверка от НАП и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3640 |01.06.2021 Министър-председателят ще представи новите областни управители . 15| 5079 |31.05.2021 Христо Мутафчиев, който минава за фен на Борисов, очаквано атакува министър Минеков . 10| 4871 |30.05.2021 Здравният министър: Големите дългове в Александровска са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов . 111| 7720 |29.05.2021 Министър Панайотов: Случаят в Чешнегирово е недоразумение. Ако има щети, ще обезщетим фирмата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads