Реклама / Ads
0| 2729 |27.09.2022 НОВИНИ

Министър Пулев: Поне още двама души влизат в Надзорниия съвет на ББР

.
Александър Пулев
Надзорният съвет на Българската банка за развитие (ББР) ще бъде попълнен с поне с още двама души, за да се подобри работата ѝ, каза пред журналисти днес министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в началото на среща с директорите на Българската фондова борса (БФБ).
 

Сега банката не работи оптимално и ефективно. Основните пропуски са свързани с начина на бюджетиране, с определяне на стратегическата визия и на съпътстващия контрол, каза Пулев. Потърпевш е малкият и среден бизнес – гръбнакът на нашата икономика, заяви той.

 

Българската банка за развитие е заложила план да раздаде кредити за 342 млн. лева на малки и средни фирми до края на годината. Изпълнението е катастрофално - до края на август ББР е отпуснала само 60 млн. лева, каза Александър Пулев. Няма никаква обосновка, годишен бюджет и годишна стратегия за поставената цел от 342 млн. лева. Говорих с тримата членове на надзорния съвет и с тримата членове на управителния съвет на ББР и получих 6 различни цифри за годишната цел на банката, посочи Пулев.

 

Планираните потенциални нови кредити не говорят, че целта може да бъде изпълнена. Разбираме, че целта от 342 млн. лева е намалена сега наполовина, тоест в банката не са имали никаква идея какво залагат като цел за изпълнение в началото на годината, отбеляза министърът.

Намалихме заплатите на членовете на Надзорния съвет пет пъти - до пазарните нива. Искам обаче въвеждане на добрите практики в банковата индустрия. Ако НС има проблеми с УС на банката да ги сменят, но не могат да правят микро мениджмънт – това са хора, наети от тях, каза Пулев.

 

Средният размер на кредитна експозиция към МПС на ББР сега е 350 000 лева при лимит от 5 млн. лева. Идват хора от банката и искат да увеличим лимита от 5 на 10 млн. лева, но категорично това няма да стане. Чакам от ББР стратегия за увеличаване на средния размер на кредита за да доближим тези 5 млн. лева. Това е важно за годишните цели от 342 млн. лева. При този среден размер на кредита ББР ще отпуска по 1000 кредита на година или четири кредата на ден, а това е научна фантастика, на фона на капацитета и на липсата на клонова мрежа на банката, каза Пулев.

Другите две решения са очевидни за хора, които искат да правят чисти и прозрачни неща, посочи министърът.

 

Тези решения са: Първо - разширяване на продуктовата гама с фокус на съфинансиране, когато има водеща международна институция. Говорим за големи международни банки, които управляват риска качествено. Тогава ББР ще дава заеми като говорим за синдикирани структури и други, отбеляза Пулев. Не избутваме частния капитал, а го допълваме в по-рискови проекти, увери той.

 

Второ - ББР ще си сътрудничи с Българската фондова борса, като насочим част от кредитирането и инвестиционния портфейл към публичните пазари. Така кредитите и инвестиции ще са публични и с лесен достъп, каза министър Пулев, цитиран от БТА.

За първи път министър на растежа и иновациите е гост на Българската фондова борса каза нейния изпълнителен директор Маню Моравенов.

 

Моментът е много подходящ за сътрудничество с ББР, защото на борсата вече има пазар Бийм (beem), точно за малки и средни предприятия. Там има вече девет успешни първични публични предлагания (IPO) и по наша информация има поне 20 компании, които планират да излязат на пазара, каза Моравенов. Кризата обаче направи фирмите доста предпазливи и тези институционална подкрепа, която им даваме, ще спомогне много.

 

Говорим за интерес в порядъка на 300 млн. лева в рамките на една година. Предлагаме инвестиционна структура, спонсорирана първоначално от ББР, която да увлече допълнителен ресурс от институционални инвеститори. Този ресурс ще бъде използван за IPO и за облигационни заеми като очакваме съществен интерес към облигационните емисии, заради увеличаване на лихвите, каза Моравенов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7156 |27.09.2022 Зам.-министър Кирилов: Хакери точат стотици хиляди евра от сметките на български компании . 9| 16937 |27.09.2022 Енергийният министър: Отговорът на ”Газпром” е ”Чакайте!”. Не съжалявам за 6-те танкера . 0| 2586 |26.09.2022 Александър Пулев: 600 млн. лв. за микро, макро и средни предприятия по Плана за възстановяване . 6| 3308 |26.09.2022 Масова стрелба в руско училище: Поне 13 жертви и над 20 ранени /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads