Реклама / Ads

3| 2722 |12.01.2022 НОВИНИ

Министър Сандов: Имало е натиск на инвеститор върху работата на РИОСВ-Смолян

.
Борислав Сандов Източник: БГНЕС
Имало е натиск на инвеститор върху работата на РИОСВ-Смолян. Това разкри вицепремиерът по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на заседание на ресорната парламентарна комисия. Той сподели, че има запис на служител на инвеститора и предупреди, че подобно поведение няма да се толерира.

Пред комисията Сандов накратко заяви приоритетите си и представи екипа си. Министърът ще работи с трима заместници - Тома Белев, Николай Сиджимов и Петър Димитров. По време на заседанието бяха задавани и въпроси по актуални теми.
На въпрос за Оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/ министърът отговори, че към 31 декември м.г. платените суми са в размер на 49 процента. Сандов каза, че има забавяне в част от проектите по програмата. Най-малко усвоени средства са в "Натура 2000" и сектор "Води", посочи министърът, цитиран от БТА.


От изказване на министър Сандов и зам.-министър Белев стана ясно, че Европейската комисия /ЕК/ изисква нова оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на трасето на автомагистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле. От МОСВ ще изчакат и плана на Агенция "Пътна инфраструктура" и ще обсъдят проекта с Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.


По отношение на наказателните процедури срещу България в сектор "екология" Белев посочи, че има три спешни законопроекта, които трябва да се разгледат от парламента, за да се спрат някои от процедурите. Той посочи, че още предходното служебно правителство е внесло в деловодството на Народното събрание промени в Закона за опазване на околната среда. По думите на зам.-министъра има много европейски директиви, които не се спазват у нас.


Управлението на отпадъците и въвеждането на кръговата икономика също беше тема, която дискутираха депутатите и МОСВ на заседанието. От министерството подготвят информационна кампания за кръговата икономика, която да достигне до всички участници в процеса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 13| 3291 |12.01.2022 Социалният министър: Нито една пенсия не е намалена . 8| 3967 |11.01.2022 Кадър на БСП стана зам.-министър на туризма . 7| 3020 |11.01.2022 Спортният министър: За 15 дни за „Българска армия“ е направено повече, отколкото за 10 години . 4| 2497 |11.01.2022 Старо двадесет! И министър Проданов с лого и слоган ще променя туризма
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ