Реклама / Ads
3| 3012 |21.06.2023 НОВИНИ

Министър Славов: Има прокурорско разпореждане полицията да охранява Любена Павлова

.
Аз съм включил извънредна точка в утрешния дневен ред на Пленума на ВСС, която предвижда обсъждане на това кой е компетентен да избере и.ф. главен прокурор.
 

Няма как в рамките на час министърът на правосъдието да свика някакво извънредно заседание, защото в Закона за съдебната власт има срокове за свикване на пленарен състав и те са дни, а не са часове и минути. Надявам се утре членовете на ВСС да допуснат тази точка за разглеждане и Пленумът да се произнесе по взетето решение. Аз продължавам да твърдя, че органът, който трябва да избере и.ф. на главен прокурор, е пленарния състав.

 

Това заяви в кулоарите на парламента министърът на правосъдието Атанас Славов, преди да вземе участие в заседанието на комисията по правни въпроси. 

 

"Ако Пленумът реши, че той е легитимният орган да избере и.д. на главен прокурор, трябва да проведе процедурата и да вземе решението, защото ако имаме некомптентен орган, който е взел решението, то е нищожно и аз ще го оспоря.

 

Това ще стане в рамките на следващите, но всичко зависи от утрешното заседание. В крайна сметка става въпрос за тълкуване на закона. Постъпиха много аргументирани становища, че Пленумът е органът, който трябва да избере и.ф. на главен прокурор. Ако не се вземе такова решение, аз ще обжалвам пред ВАС.

 

Тезата на прокурорската колегия, че те по необходимост са провели заседанието и са избрали и.ф. на главен прокурор влиза в колизия със закона, защото има времеви срокове за избор на и.ф. на главен прокурор", разкри Славов. 

 

"Извършил съм предварителна проверка по случая с Любена Павлова. Има прокурорско разпореждане тя да бъде охранявана от полицията, а не от Бюрото за защита на свидетелите. Бюрото има много специални функции. То няма необходимия капацитет да охранява всички.

 

Пак ще повторя, че има прокурорско разпореждане полицията да охранява Любена Павлова. Нямам информация хора от Бюрото да обикалят молове и дискотеки с охраняваните", коментира Атанас Славов темата за охраната на бившата съпруга на Пепи Еврото Любена Павлова.  

 

"Не мисля, че този ВСС има легитимността да избере нов главен прокурор. Утре ще препоръчам да не стартира нова процедура за избор на главен прокурор", обяви министър Славов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3071 |21.06.2023 Бламираха изслушването на правосъдния министър за Борислав Сарафов в Правната комисия на НС . 2| 2676 |21.06.2023 Министър Шалапатова ще работи с четирима заместник министри, но към момента е назначен само един . 0| 2747 |21.06.2023 Атанас Славов: Легитимният орган, който трябва да избере главен прокурор, е пленарният състав . 4| 2674 |21.06.2023 Правна комисия изслушва правосъдния министър заради избора на Сарафов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads