Реклама / Ads
16| 3358 |17.05.2023 НОВИНИ

Министър Стоянов: САЩ няма как да ни дадат изтребители F-16. Работи се в посока удължаване живота на МиГ-29

.
Димитър Стоянов Източник: личен архив
САЩ няма как да ни предостави F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчва на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29.
 

Това каза служебният министър на отбраната, който е на изслушване в парламентарната комисия по отбрана, цитирайки писмо от американските Военновъздушните сили.

 

Министърът добави, че ведомството работи в посока удължаване на живота на МиГ-29.

Стоянов отговори на въпрос на Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" за възможността България да използва сума от няколкостотин долара за покупка на американско военно оборудване, ако страната ни предостави на Украйна съветска военна техника, както и какви действия е предприело МО, за да се възползва от тази възможност. Министърът уточни, че сумата, какво и как е предлагала американската страна е класифицирана информация.

 

Министърът отново посочи, че времето за т.нар. „триъгълни сделки“ беше изпуснато. Под "триъгълна сделка" се има предвид, ако България сключи договор с друга страна да ни предостави западно въоръжение, държавата ни може да изпрати на Украйна от старото съветско въоръжение у нас.

 

Невярно е твърдението, че по време на редовното правителство не са получавани предложения за предоставяне на оръжия на Украйна. По времето на редовното управление са искани самолети Су-25, МиГ-29, снаряди и друго въоръжение, но не е реагирано, каза още Димитър Стоянов.

 

Министерството на отбраната работи усърдно в посока модернизация за Българската армия, добави министърът, цитиран от БТА.

 

Третата точка от дневния ред на комисията предвижда изслушване на ръководството на Министерство на отбраната относно внесения доклад до комисията по отбрана, засягащ действията на правителството по предоставяне на военна помощ за Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2754 |17.05.2023 Петима отиват на съд в Германия за планиране на крайнодесен преврат и отвличане на здравния министър . 1| 2786 |17.05.2023 Георги Кузманов от ВСС увери, че няма пречки за събиране на доказателства по сигнала на Сарафов срещу Гешев . 21| 11841 |17.05.2023 Осем ”Защо?” на ПП-ДБ разбиват министър Шишков . 1| 2900 |17.05.2023 Йордан Иванов, ПП-ДБ, призова: Искаме да няма „дела на трупчета”, които държат политици „на каишка”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads