Реклама / Ads
63| 5640 |17.05.2014 НОВИНИ

Министър Стойнев: Реформаторите лъжат за "Южен поток"

.
"Това е една огромна лъжа. Както се видя и по изнесените документи, ясно си проличава, че това е едно предложение от страна на "Южен поток транспорт" и предложение на БЕХ. Финалният вариант, който е в момента в НС, по никакъв начин не се припокрива с тези предложения."
 

Така министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира след заседанието на МС в Евксиноград разпространените от Реформаторския блок документи, които показват, че спорните законови поправки, свързани с "Южен поток", са били направени след инструкции от "Газпром".

"Южен поток транспорт", която е предложила законовите промени, е дъщерна компания на "Газпром", а текстовете, които изключват българския морски участък на тръбопровода от обсега на европейското законодателство, минаха на първо четене в парламента въпреки въпросите и резервите на Европейската комисия.

Според показаните от Рерформаторите документи в предложенията от руската страна има и съвет кореспонденцията да не се огласява пред Европейската комисия. До вчера представители на управляващите отричаха за съществуването на такива писма.

"Законът още не е приет и между първо и второ четене опозицията може да направи своите предложения относно спазване на европейското законодателство. Само че това, което в момента е в парламента отговаря юридически на всички газопроводи от трета страна до Европа. Тук става единствено въпрос за една дупка в нашето законодателство относно газопровод в морската му част. Тъй като ние досега не сме имали", заяви днес Стойнев.

Той подчерта, че диалогът с ЕК продължава и следващата седмица ще дойдат експерти, които ще се срещнат с нашите експерти.

Същата позиция зае вчера премиерът Пламен Орешарски, който увери, че при второто четене на текстовете в Парламента депутатите ще се съобразят с препоръките на Европейската комисия.

"Ще поканя и депутатите, а разбира се и представители на опозицията ако желаят да дойдат и да обсъдят как е възможно един морски газопровод чисто технически трета страна да се включи под водата. Досега няма такъв газопровод никъде по света", добави Стойнев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6264 |16.05.2014 Стойнев: Страдаме от липса на човешки капитал . 11| 5592 |13.05.2014 Военният министър писа двойка на Гергьовския парад . 32| 5003 |07.05.2014 Стойнев: Дадохме старт на Южен поток, а Борисов да знае, че тези тръби ще бъдат под земята . 5| 5754 |30.04.2014 Др.Стойнев: ЕРП-тата да работят в България така, както в собствените си държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads