Реклама / Ads
11| 4726 |23.03.2015 НОВИНИ

Министър Танев иска 4-степенна образователна система

.
Министърът на образованието Тодор Танев
Смяна на двустепенната система на образование у нас поиска образователният министър Тодор Танев. Според него двустепенната система у нас - средно и висше - не работи добре. Ето защо обмисляме 4-степенна система на образование в България.
 
Това заяви министърът на образованието Тодор Танев на пресконференция и изреди предвидените от него етапи. Първият според Танев трябва да включва предучилищно и училищно образование, за което има законопроект. Второто - колежанско образование – вид професионално образование, в което с минимални, но важни ключови промени, да се постигне хибридно начало с елементи на висше образование, предава novini.bg. Завършилите го ще могат да продължат във висше образование и да кандидатстват, отбеляза образователният министър.

„Колежите бяха осакатена версия на университети", каза той. На трето място остава висшето образование – то било закостеняло и според министър Танев не става дума за закриване на факултети, но основно структурно звено на факултетите следват да бъдат департаментите – тези 50-60 души, които обучават крайния продукт.

Четвърти остават центровете за върхови постижения или така наречените клъстъри – не тези, които сега съществували, а други, които засягат образованието и науката. Имайки четвъртата степен, желаещите могат да стигнат до магистър без никакъв проблем. Те ще имат „изключителните възможности“ за това, каза министърът на образованието.

Тодор Танев поиска финансови средства, както за млади, така и за възрастни. Това е реформа, категоричен бе министърът. Искаме нова образователна система за България, адекватна за 21 век, която не страда от локализъм. "Всички искаме реформи без вторична неграмотност, без безработни висшисти. Не искаме да се произвежда наука без иновации и технология", подчерта той.

Образователният министър направи оценка на последните 4 месеца. Целта ни беше спечелването на оперативната програма за наука и растеж. Вярвам, че образователната система е успокоена. Имаме подкрепата на европейския съвет. Двамата комисари, с които съм говорил, ще бъдат в България в скоро време. Основен приоритет до лятото, по думите му е партньорската проверка по оперативната програма, от която зависи по-нататъшната й съдба.

Министърът осъди още насилието и неуважението към учителите. Поиска сигурност за училищата и инкриминиране на посегателствата срещу учителите. „Обмислям стиковка с министъра на вътрешните работи, която постигнах с миналия министър“, каза Танев. Акцент ни е и дрогата. В тази посока ще се правят серия от конференции и акции. Направена е връзка с НПО-тата. Ще бъде активирана корпоративната културата, още развитие на информационните технологии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5768 |21.03.2015 Нехорошо, братушки! Русия искала 35 млн за ремонта на военните ни самолети . 5| 5267 |19.03.2015 Вуйчото на Камелия не знаел, че тя иска да се жени за гаджето си . 2| 4213 |18.03.2015 Танева: Над 207 хил. декара са пропадналите земеделски площи . 36| 9389 |17.03.2015 Фрог научи: Парламентарен секретар буни министър за Военното разузнаване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads