Реклама / Ads
2| 3505 |07.01.2022 НОВИНИ

Министър Василев: Очаква се през юни да бъде предложена актуализация на бюджета

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Очаква се през юни тази година да бъде предложина актуализация на бюджета. Парите са за възстановяване на икономиката, а не са харчени за покриви, чешмички и любими общини на властта, каквато е била практиката досега. Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на блиц контрола в Народното събрание.
 

"Преговорите с ЕК продължават. Разговорите бяха много конкретни и ясни. Да повишаваме зависимостта си от газ, означава някой друг пуска и спира тока в държавата. Не можем да заменим независим български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник.", каза още той.

 

"От тази гледна точка, изграждането на парогазова централа е напълно нецелесъобразно. ЕК прие това и постави въпроси какви други базови мощности могат да се изградят, за да се намали зависимостта от въглищата като енергия. Това, до което достигнахме, е комбинация на утилизация на отпадъци, вместо завода за боклук да е в центъра на Софи,я по най-висока технология може да е в Маришкия басейн", прогнозира Василев.

 

"Когато говорим за батерийния комплекс, това идва с локално производство. Тъй като това е много сериозен капацитет, това локално производство, комбинирайки различни фондове, може да бъде заложено в Маришкия басейн, за да има плавно прехвърляне на работни места, високоплатени, от съществуващите мощности към това производство. Там трябва да се развива голяма индустриална зона, това би било първа стъпка в това развитие", посочи той.

 

По думите му така могат да се постигнат целите за зелена енергия с базови мощности с допълнителна стабилност, без това да налага ударно затваряне на мините в комплекса и без това да накърнява възможността за високо платени работни места в региона. "Имаме конкретен ангажимент за намаляване на въглеродните емисии, вместо да затваряме конкретни мощности или мини, можем да направим комбиниран подход за тази цел", допълни той.

 

„Към момента сме технически напълно готови за приемането на еврото у нас. Остават само някои дребни неща. Датата 1 януари 2024 г. не е застрашена под никаква форма. Въпросът е да проведем правилно разяснителна кампания, така че всеки да разбере какво точно означава това, какви са ползите и какви са рисковете", заяви министърът.

 

„Както знаете на 30 юни правителството прие план за действие по въвеждане на еврото. Той премина обществено обсъждане и е готов за приемане от Министерския съвет. Преди да бъде приет обаче искаме да направим широк обществен дебат и той да бъде обсъден, така че всички да бъдат убедени дали за тях е добре това да бъде прието”, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3247 |07.01.2022 Зам.-здравният министър: Намираме се в подножието на пика на COVID вълната . 7| 3839 |07.01.2022 Енергийният министър: Алтернативни трасета за газа свалят цената с над 10% . 1| 3412 |07.01.2022 Министър Караджов: НС трябва да се произнесе по казуса с АМ ”Хемус” . 3| 3759 |06.01.2022 Спортният министър се запозна с проблемите в българския шахмат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads