Реклама / Ads
13| 4625 |01.08.2023 НОВИНИ

Министър Василев с важна новина: Увеличаваме финансирането на ин витро процедурите с 20 процента

.
Асен Василев
С наградата „Ангелско сърце“ и званието „посланик“ на каузата за повече родени деца в България беше отличен министърът на финансите Асен Василев. За първи път от 14 години държавата увеличава финансирането за ин витро опит. На проведената среща с ръководството на организацията преди церемонията Асен Василев съобщи, че в гласувания бюджет за 2023 г. са заложени 2 млн. лв. за извършване на дейности по асистирана репродукция при лица с репродуктивни проблеми.

Тези допълнителни средства ще компенсират нарастването в цените на консумативите и ще се гарантира високото качество на процедурите. С осигурените средства държавата ще покрива финансирането до 6000 лв. за една инвитро процедура, като увеличението е с 1000 лв. Очаква се следващата седмица правителството да приеме постановление за увеличението, каза още министър Василев.

 

Няма да се налага доплащане за ин витро процедури - в проекта на бюджет за 2024 г. ще се предвиди осигуряването на допълнителни 4 млн. лв. за тези дейности. С общ ресурс от 24 млн. лв. ще се постигне покриване на значителен дял от реалните разходи на репродуктивните клиники, поради значителния ръст в цените на лекарствата и специализираните консумативи. „Борбата с демографската криза не е само на думи, това са конкретни действия във всеки един момент“, подчерта министър Василев.


„Днес официално постигнахме най-голямата си победа – пациентите вече няма да имат проблем при финансирането на ин витро процедури, защото няма да се налага да доплащат за тях. По този начин ще ползваме една качествена европейска услуга, за да сбъднем най-голямата си мечта – да станем родители“, това заяви Мария Янева, председател на Управителния съвет на Фондация „Искам бебе“. Тя благодари на финансовия министър, че е подкрепя призива на организацията и в бюджета за тази и следващата година са заложени необходимите средства. В продължение на 2 години фондация „Искам бебе“, заедно с Йорданка Костадинова, която още като депутат в 47-то и 48-то Народно събрание припознава каузата се борят активно пациентите с репродуктивни проблеми да имат повече финансиране и достъп до добра медицинска услуга. Плод на техните усилия е и вече действащата наредба, която дава медицинския стандарт, по който центровете за асистираната репродукция да работят. С нея правата, сигурността и генетичен материал на пациентите е защитен, допълни тя.


Над 20 000 деца са родени с подкрепата на държавния фонд за асистирана репродукция от 2009 г. досега, каза Радина Велчева – основател на фондацията. Клиниките и пациентите ще могат да се възползват от предвиденото увеличение. Средствата ще се използват за заплащане на лекарства, лекарския труд и биологични медицински изследвания, съобщават от пресцентъра на министерството на финансите. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3280 |01.08.2023 Вижте кой е новият заместник-министър на МОСВ . 3| 2781 |01.08.2023 Министър Цоков и посланик Мертен се договориха двете страни да задълбочат сътрудничеството си във висшето образование . 7| 3154 |01.08.2023 Бивш министър: Има косвени доказателства за чадър над бизнеса на Христо Ковачки . 3| 2538 |01.08.2023 Украинският вътрешен министър: Осуетен е опит на руски диверсанти да пресекат северната граница на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads