Реклама / Ads
0| 4701 |02.03.2022 НОВИНИ

Министър Заков: Путин използва ядреното оръжие като разменна монета и засилване на бъдеща преговорна позиция

.
Драгомир Заков Източник: стопкадър, Нова телевизия
Иска ми се да няма риск от ядрена атака. Има паритет в ядрените сили в света. Това означава, че ако има ядрена война, тя не може да бъде спечелена от никоя от страните и ще бъде безсмислена. Ядрените оръжия имат възпиращ елемент. Личното ми мнение е, че руският президент използва това като разменна монета и засилване на бъдеща преговорна позиция. Иска ми се да вярвам, че няма други намерения, тъй като ядрена война не би могла да бъде спечелена от когото и да било.
 

Това коментира в ефира на Нова телевизия новоизбраният министър на отбраната Драгомир Заков, ден след като встъпи в длъжност на мястото на ген. Стефан Янев.

 

„Нека не плашим хората с неща, които са някаква фикция и засилване на преговорна позиция. Не е необходимо да се мисли в тази посока. Анализират се данните и в България, и на равнище НАТО“, призова Заков.

 

„Определението за случващото се в Украйна го даде и международната общност, не е нужно аз да го давам, но  все пак – то категорично е война. А тя е вследствие на въоръжено нападение от страна на Руската федерация“, така министърът коментира ситуацията в Украйна и увери, че към момента няма данни за конкретна военна заплаха спрямо България.

 

Заков за пореден път подчерта, че изпращането на повиквателни на мъже у нас няма нищо общо със ситуацията в Украйна. „Категорично няма военна мобилизация, няма и причина за това. Става дума за съвсем стандартна процедура, която се случва два пъти годишно и се планира предварително“, обясни министърът на отбраната.

 

Той подчерта, че НАТО има планове за отговор на всеки етап на всяка една развиваща се криза. Към момента страната ни не е поискала разполагане на допълнителни сили, но това не изключва възможността такива да пристигнат, ако се наложи. „Не мога да кажа в конкретния момент дали това е необходимо - зависи от развитието на кризата и от това дали има конкретни заплахи към съюзниците", обясни Драгомир Заков.

 

На въпрос дали на дневен ред остава идеята за български батальон, лансирана от Янев, той отговори положително: „Доста работа е свършена по тази линия, не може да бъде оставена така. Но нещата са в развитие. Предстои тази идея да се развива допълнително, може и да се надгради. Финално решение по казуса няма“.

 

Драгомир Заков разкри, че не изключва възможността първоначално предложения за наследник на Стефан Янев – Тодор Тагарев, да се присъедини към екипа на Министерството на отбраната.

 

„Стефан Янев не го познавам от сега. Работили сме с него дълги години - бях посланик в НАТО, а той беше министър. Имаше много колегиално предаване, със съответната информация“, обясни новият военен министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3325 |02.03.2022 Киевски евреи, оцелели след Холокоста, пожелаха на Путин да умре /видео/ . 0| 3130 |02.03.2022 Външният министър на Украйна: Доброволци от 16 държави вече пристигнаха . 0| 3267 |02.03.2022 Историк: 3 март да се празнува без фойерверки. Нас не ни е освободил Путин . 0| 3891 |02.03.2022 Антон Кутев: Със смяната на Путин нито светът ще се оправи, нито ще спрат войните. Трябва смяна на елитите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads