Реклама / Ads
18| 5186 |18.04.2023 НОВИНИ

Министърът на енергетиката: Държавата е укривала аварии в АЕЦ ”Козлодуй”

.
Росен Христов
Служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи в интервю за Би Ти Ви, че държавата е укривала аварии в АЕЦ ”Козлодуй”. Повод за коментара му стана спирането по време на великденските празници на работата на шести блок в атомната централа. Това се наложи заради индикации за пропуск на топлоносител. Христов уточни, че няма теч на радиация и се работи по отстраняването на аварията.
 

"Този парогенератор има проблеми още от самото начало, още при инсталацията му. Може би заради това има по-често проблеми с него, но те са били скривани", заяви Христов, като уточни, че информация за такива аварии трябва да се подава от АЕЦ "Козлодуй", но държавата може да забрани разпространяването ѝ.

 

Христов добави, че от встъпването на власт на служебното правителство тези проблеми са били съобщавани. Последната по думите му укрита авария с парогенератора е от 2020 г. Проверка на журналисти от "Дневник" установила, че на сайта на АЕЦ "Козлодуй" няма публикувана информация за подобна авария през 2020 г. Тогава премиер е Бойко Борисов. Не е ясно, кой е разпоредил да се премълчи аварията и защо.

 

"Липсва ни оборудване за обстойното му обследване. Вече сме задвижили поръчката, но срокът на доставка е година и половина. Оборудването не е от Русия. Парогенераторът се нуждае от мащабна рехабилитация, която може да се извърши заедно с плановия ремонт на шести реактор. Дано дотогава да получим необходимото оборудване", каза още Христов.

 

Служебният енергиен министър допълни, че на 25 и 26 април в България ще пристигнат негови колеги от няколко държави за подписването на голям меморандум, свързан с преноса на природен газ. Целта на документа е да се пренася азербайджански газ през Гърция и Турция към други европейски държави. Христов добави, че България ще печели от таксите за пренос заради добрата си газопреносна мрежа

 

Той изрази оптимизъм, че, България ще успее да предоговори плана за възстановяване, свързан с работата на електрическите централи в Маришкия басейн. Според него разговорите с Брюксел вървят конструктивно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2760 |14.04.2023 Експерти: В момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС . 3| 2827 |09.04.2023 Атанас Пеканов: Държавата не е пред фалит, но страната има буфери, натрупани от години . 0| 3186 |28.03.2023 Държавата с помощи за земеделците заради войната в Украйна . 2| 2847 |28.03.2023 Министърът на образованието: Не съм чул да падат бомби в българските училища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads