Реклама / Ads
0| 2994 |22.08.2022 НОВИНИ

Министърът на енергетиката: Газ има за септември и частично за октомври

.
Росен Христов
Количества газ са осигурени частично за септември и недостатъчно за октомври. Служебното правителство в спешен порядък ще се фокусира върху количествата, а не върху цената, което подсилва инфлацията в страната.
 

Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Росен Христов след първото заседание на Кризисния щаб.

 

"Газ, в каквато и да е цена, има изобилие, но цената е такава, че предприятията биха затворили. В момента фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът го взехме на ръчно управление. В петък получихме линеен график с ангажименти от страна на строителя за предоставяне на документи и завършване на строителните работи", посочи още той.  

 

Христов  подчерта, че имат уверения, че интерконекторът може да заработи на 1 октомври.  По отношение на доставките на газ, Христов припомни, че България е приела офертата за един танкер от предложените 7 с американски втечнен газ, като обясни, че главният проблем е бил липсата на слот. 

 

"Тук главното беше липсата на терминали. Успяхме да организираме свободен слот за доставка през октомври в Турция. За съжаление останалите танкери, въпреки че офертата беше атрактивна,не можем да се възползваме, защото свободните терминали са на такава цена, че у нас крайният продукт ще е неизгоден", посочи Христов. 

 

Финансовата дупка в дружеството "Булгаргаз" е било за стотици милиони, въпреки че реализира печалба, то е било абсолютно неспособно да извършва нормална търговска дейност, за да се разплаща за доставките на газ.   


Сред другите проблеми на "Булгаргаз" са нейните длъжници, най-големият от които е "Топлофикация-София", посочи още той. "Компенсации за газ не са предвидени в бюджета, за тока са предвидени, но без да са направени разчети за средствата, поради което в спешен порядък хвърлихме огромни усилия да намерим средствата и да започнем изплащането на компенсациите за тока", заяви още Росен Христов. 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3063 |20.08.2022 Цените на горивата се успокояват, посрещаме септември с по-евтини бензин и дизел . 0| 2667 |18.08.2022 Министърът на отбраната се срещна с посланика на Азербайджан . 0| 2634 |18.08.2022 Пламен Димитров: Цената на газа ще е по-висока през септември . 0| 2940 |17.08.2022 И през септември идва доставка за „Булгаргаз“ през Ревитуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads