Реклама / Ads
0| 3450 |04.09.2022 НОВИНИ

Министърът на икономиката: Газ ще има, но е важно на каква цена. Разумно е да се преговаря с всеки

.
Никола Стоянов
Първата грешна стъпка е била, че първо са поръчвани танкери с газ, а след това са се търсили слотове.Важна е цената - в рамките на щаба имахме среща и работодателите казаха - да на газа, но на определена цена, защото над нея не ни е рентабилно. Това каза по БТВ министърът на икономиката Никола Стоянов.
 

Преговаря се с Газпром, включително и за всички опции за газ. Не мога да кажа кой точно преговаря. Аз лично не, не съм и специалист в тази сфера. Не зная докъде са стигнали преговорите. Не зная кой преговаря. 


Специалистите могат да кажат дали са сигурни доставките от Газпром. Аз искам да съм гласът на бизнеса в правителството, а те искат газ до 250 лева. Бих държал всички опции отворени. Мисля, че ние прекратихме заплащането към Газпром. Зная, че други държави продължават договора си. Когато има много политика, тя няма място в бизнеса. Разумно е да се преговаря с всеки. 


Решението за слотовете е на добра воля на някой, който го е купил. Преговорите не се водят чрез кризисния щаб. Има работна група, където работим по формула за компенсация, когато има НС. 


Този път бях впечатлен от начина, по който бяхме посрещнати от ОАЕ. Бяха коментирани темите за доставка на газ и петрол. Сега трябва експертите да работя. Нещата с танкерите се работи 6 месеца по-рано.  Нашите политици са изпуснали момента. Газ ще има, но ние се борим за  цената, на която  ще бъде той. 


Започнахме анализи - ако се оптимизират процесите в производството и търговията на горива, е възможно цените да паднат. Целта ни е колкото се може повече. Обсъдихме възможностите с Лукойл. Надявам се, има възможности, от наша страна трябва да си свършим работата. 

За бизнесът трябва устойчивост. Такива високи цени не са добри за никой. Всеки търси устойчивост. Важно е да се оптимизира пазара за всички играчи. Бизнесът ще получи подкрепа за газа, когато има НС. Ние готвим формула, по която това да става. Ще я дадем на парламента да реши за нея. Който работи на ток сега е по-конкурентен. Работим върху формула, която да отрази определените нужди. 


Изнасяме оръжие към Румъния и Полша. Докато е имало НС, те са можели да решат, дали ще се изнася към тези страни. В момента сме в рамка, която ни е зададена. Можех да подпиша или не, което е да спазя закона или да последва произвол по административен ред. 


Тези преписки бяха забавени и са от предишното правителство. Постепенно ще спадне износа към Полша, за който се тръби. Не означава, че ние изнасяме към Украйна. Но може да се направи повече, за да се знае накъде отиват. Сега новите документи, които идват, има възможност чрез службите да разберем. Ще следим стриктно накъде отиват нещата. Ще видите, че износът ще намалее.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2923 |04.09.2022 Министърът на образованието: Има подготвени учители, които да приобщят украинските деца . 0| 4995 |02.09.2022 Политолози за изборите: Гледаме стари играчи, не е важно кой е пръв, а кой ще съумее да състави мнозинство от 121 души . 0| 2767 |01.09.2022 Събарят втори тютюнев склад за седмица. Министърът на културата „на пожар“ в Пловдив . 0| 2855 |30.08.2022 Министърът на културата инспектира две знакови сгради в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads